Valentinove jedi

Star pregovor pravi, da gre ljubezen gre skozi želodec. To lahko pomeni, da lahko z dobro hrano osvojiš srce nekoga ali pa, da z določenimi jedmi, lahko povečamo poželenje.

Že stoletja velja, da imajo nekatere začimbe, kot nageljnove žbice, muškatni orešček, poper, čili, bazilika, rožmarin, žafran, janež afrodizične lastnosti. Stari Rimljani so prisegali na janež, egipčanski faraoni so menda jedli redkvice, stari Grki pa so verjeli v čudežne lastnosti fig.

Predstavljam nekaj živil, ki veljajo kot naravni afrodiziak in iz katerih lahko danes pripravite kako Valentinovo jed. Verjetno pa bo  najbolj učinkovita vaša pozornost in ljubezen.   

Avokado so Azteki imenovali “ahuacatl” (v prevodu: testis), zaradi česar so katoliški duhovniki prepovedali njegovo uživanje. Vsebuje vitamin B6, ki pospešuje tvorjenje moških hormonov in kalij, ki uravnava delovanje ščitnice – kar vpliva na boljše počutje in izgled.

Recept za preprost a zelo dober namaz iz avokada: zrel avokado prerežemo na pol, odstranimo koščico in z žlico zajamemo meso, olup zavržemo. V mešalcu ali z vilico zmešamo avokado, sok pol limone, ščepec soli in žlico sirčka za mazanje (lahko tudi brez), malo popra. Postrežemo na popečenem kruhku, na vrhu lahko damo še rezine avokada ali na oko pečeno jajce.

Čili naj bi v telesu povečal delovanje hormona sreče. Vsebuje kapsaicin, ki stimulira živčne končiče in poveča živahnost.

Čokolada  sproža v telesu občutek veselja in zadovoljstva. Receptov za jedi iz čokolade je nešteto, z dobro čokoladno kremo ali pa kar kakovostno čokolado, ne morete zgrešiti.

Šparglji vsebujejo tudi vitamin E za lepoto (koža, nohti in lasje), prav tako naj bi pomagali pri delovanju spolnih hormonov. Pripravite lahko rižoto s šparglji, omleto s šparglji, šparglje s slanino.

Tartufi so sicer dragi, a imajo božanski okus in morda že z okusom omehčajo srce.

Ingver pospešuje krvni obrok in menda poveča spolno poželenje. Že antični zdravniki in samostanski zeliščarji so verjeli, da dviguje energijo in spodbudno vpliva na spolno slo (libido). V srednjem veku je obstajal celo rek: „Vino, poper, cimet in ingver kvarijo kri mladim dekletom!“ Sveta Hildegarda ga je priporočala zgolj zelo izčrpanim, saj naj bi pri zdravih ljudeh zbudil preveč živalskosti.

Jagode že s svojo rdečo barvo simbolizirajo ljubezen, pa še dobre so. Preprosto jih postrežete s penino ali pa namočite v stopljeno čokolado.

Kaviar vsebuje veliko cinka, ki stimulira proizvodnjo testosterona.

Mandlji veljajo od nekdaj za simbol plodnosti. Že samo njihov vonj naj bi dobro vplival na ženske. Z marcipanom torej ne morete zgrešiti.

Ostrige so verjetno najbolj znani afrodiziak in so na tem seznamu že od antičnih časov dalje. Vsebujejo veliko cinka, ki pomaga pri tvorjenju testosterona, ki pa ne vpliva le na moški, pač pa tudi na ženski libido.

Srečno!

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom