Piščančji Gyros

Če ste naveličani klasičnih piknik jedi, lahko vaš dogodek popestrite in čevapom dodate piščančji Gyros, ki je enostaven za pripravo, okus pa top. Zraven pašejo pita kruhki in tzatziki

SESTAVINE za 4 osebe (kot samostojna jed):

  • 600 gr piščančjih stegen brez kosti (lahko prsi, a so stegna in perutničke bolj mehke)
  • 1 čajna žlica koriandra (najbolje že mletega)
  • 1 nariban česen
  • 1 naribana lupinica limone in sok pol limone
  • 1,5 žlic rdeče paprike v prahu (jaz dam pol dimljene, pol navadne)
  • ščepec, dva čili kosmičev ali čili v prahu
  • 1 žlica timijana
  • poper, sol (pribl.1 žlička soli, odvisno od soli) soli je lahko manj, kot za običajno žar meso, ker dajo okus začimbe
  • 60 ml grškega oljčnega olja

PRIPRAVA:

  1. Za marinado zmešamo vse sestavine v mikserju ali ročno v terilniku za začimbe
  2. Meso narežemo na ca 5 cm velike trakce, maščobo pustimo, ker se itak stopi
  3. Meso in pripravljeno marinado dobro premešamo (najbolje z rokavicami), damo v posodo, pokrijemo in pustimo v hladilniku vsaj 4 ure, najbolje čez noč
  4. Meso lahko pečemo v ponvici ali na žaru. Pred peko ga damo vsaj 30 min iz hladilnika
  5. Ponev dobro zagrejemo z oljčnim oljem, naložimo kose mesa – ne preveč, bolje je peči v več rundah, kot vse naenkrat, ker se začne kuhati, namesto peči
  6. Pečemo na eni strani 2-3 min, ko se obarva svetlo rjavo, obrnemo še za 2-3 min. Meso je v 5 min pečeno. Odstavimo in spečemo novo rundo.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom