Če ste naveličani klasičnih piknik jedi, lahko vaš dogodek popestrite in čevapom dodate piščančji Gyros, ki je enostaven za pripravo, okus pa top. Zraven pašejo pita kruhki in tzatziki
SESTAVINE za 4 osebe (kot samostojna jed):
- 600 gr piščančjih stegen brez kosti (lahko prsi, a so stegna in perutničke bolj mehke)
- 1 čajna žlica koriandra (najbolje že mletega)
- 1 nariban česen
- 1 naribana lupinica limone in sok pol limone
- 1,5 žlic rdeče paprike v prahu (jaz dam pol dimljene, pol navadne)
- ščepec, dva čili kosmičev ali čili v prahu
- 1 žlica timijana
- poper, sol (pribl.1 žlička soli, odvisno od soli) soli je lahko manj, kot za običajno žar meso, ker dajo okus začimbe
- 60 ml grškega oljčnega olja
PRIPRAVA:
- Za marinado zmešamo vse sestavine v mikserju ali ročno v terilniku za začimbe
- Meso narežemo na ca 5 cm velike trakce, maščobo pustimo, ker se itak stopi
- Meso in pripravljeno marinado dobro premešamo (najbolje z rokavicami), damo v posodo, pokrijemo in pustimo v hladilniku vsaj 4 ure, najbolje čez noč
- Meso lahko pečemo v ponvici ali na žaru. Pred peko ga damo vsaj 30 min iz hladilnika
- Ponev dobro zagrejemo z oljčnim oljem, naložimo kose mesa – ne preveč, bolje je peči v več rundah, kot vse naenkrat, ker se začne kuhati, namesto peči
- Pečemo na eni strani 2-3 min, ko se obarva svetlo rjavo, obrnemo še za 2-3 min. Meso je v 5 min pečeno. Odstavimo in spečemo novo rundo.