Čudoviti italijanski mandljevi piškoti brez moke, zunaj čvrsti, znotraj mehki
Amaretti so enostavni za pripravo, je pa dobro poznati nekaj fines, zato, da se res posrečijo. Če sledite receptu, se bodo zagotovo posrečili.
SESTAVINE za ca 30 piškotkov:
- 300 gr fino – zelo drobno mletih mandljev
- 200 gr sladkorja v prahu, najbolje rjavega
- 3 beljaki večjih ali 4 beljaki manjših jajc
- ščepec soli
- 1 žlica Amaretto – mandljevega likerja ali nekaj kapljic mandljeve arome
Za dekoracijo (ni nujno):
- mandljevi lističi
- beljak (malo)
- sladkor v prahu
POSTOPEK:
- Cele mandlje popečemo v pekaču na 150 st. 15 – 20 min, da zadišijo. Počakamo, da se ohladijo
- Ohlajene mandlje na drobno zmešamo v mešalniku, najbolje s sladkorjem, da ne spustijo maščobe
- Beljake s ščepcem soli zmiksamo do srednje trdote, dodajamo sladkor in amaretto
- Moki dodamo sladkor, premešamo in počasi dodajamo v beljake
- Počasi mešamo z lopatko, da nastane enovita zmes
- Za pol ure damo maso v hladilnik
- Pečico ogrejemo na 180 st
- Iz mase naredimo kroglice velikosti oreha in jih povaljamo v mletem sladkorju. Lahko pa jih zmočimo z beljakom in povaljamo v mandljevih lističih
- Na pekač damo peki papir in nanj polagamo kroglice z razmakom 1 – 2 cm, ker se malo razlezejo
- Pečemo 15 min na 180 st.
- Ohladimo in ponudimo.