Maritozzi s pomarančno kremo in rožiči

Maritozzo ali rimski krofek, je priljubljeno sladko pecivo za zajtrk, večinoma polnjen z vanilin sladko stepeno smetano. Maritozzi so prevzeli Zagrebčane s svojim posebnim okusom – rožiči in pomarančno kremo.

Krofke, katerih ime Maritozzo, je izpeljanka iz marito – soprog, pripravljajo že stoletja. V 19. stoletju so krofek vsak prvi petek v marcu podarili dekletu, v kremi pa se je skrival zaročni prstan.

Krofek ima celo svoj dan – 1. december, ko lahko v Rimu poskusite krofke različnih okusov.

Zagrebški recept je obogaten s pomarančno kremo in rožiči. Sem ga pa malo poenostavila, ker je originalni zelo kompleksen.

Sestavine za testo:

  • 400 g moke, pšenične ali pirine
  • 130 g mleka
  • 70 g rožičev
  • 2 jajci
  • 80 g masla
  • 70 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 20 gr kvasa – polovica kocke
  • naribana lupinica bio pomaranče
  • jajce za premaz
  • 1 žlica ruma


Sestavine za pomarančno kremo:

  • 300 ml soka svežih, najbolje rdečih pomaranč
  • naribana lupinica bio pomaranče
  • 4 jajca
  • 1 vanilin puding + pol vrečke pudinga
  • sok 1 limone
  • 200 gr sladkorja
  • 200 ml sladke smetane
  • vanilin sladkor
  • 1 žlica pomarančnega likerja ali ruma

Za dokončanje krofkov:

  • Sok 1 pomaranče
  • Ca 100 gr pomarančne marmelade

Priprava testa:

  • za kvasec damo v posodico mlačno mleko, žličko rjavega sladkorja in kvas. Pustimo, da kvas deluje, ca 20 min
  • v skledo presejemo moko, ob rob potresemo sol, naribano pomarančno lupinico, rožičevo moko
  • v lončku pogrejemo: maslo, sladkor, vanilin, rum. Mešamo, da se sladkor stopi. Na koncu dodamo 2 razžvrkljani jajci in dobro premešamo
  • tekočo maso vlijemo na moko in dobro premešamo
  • z roko mesimo ca 15 – 20 min, da dobimo gladko maso. Moke ne dodajamo, morda samo malo za roke. Seveda lahko uporabimo tudi stroj za mešanje testa
  • gladko testo damo v pomokano posodo na toplo, da dobi dvojno maso; najbolje, da pustimo čez noč

Medtem pripravimo kremo:

  • ožmemo pomaranče, precedimo in damo v posodo za kuhanje, dodamo 150 gr sladkorja, skuhamo do vretja
  • jajca rahlo stepemo, dodamo 50 gr sladkorja, rum, vanilin, prašek za puding
  • vroč pomarančni sok počasi in med mešanjem z mešalcem (z metlico) počasi dodajamo v jajčno maso. Pazimo, da se jajca ne skuhajo
  • ko prilijemo vse, vrnemo maso v posodo za kuhanje in med stalnim mešanjem, kuhamo še ca 5 min
  • zagrejemo smetano skoraj do vretja in vlijemo v pomarančno maso
  • dodamo maslo
  • par minut še kuhamo, da se masa enakomerno zgosti
  • kuhano kremo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se čisto ohladi
  • ohlajeno kremo dobro premešamo

Pripravimo krofke:

  • vzhajano testo razdelimo na 50 gr kose, iz katerih oblikujemo kroglice in jih polagamo na pomokan pekač. Pustimo uro ali dve, da vzhajajo. Premažemo z jajcem.
  • vzhajane kroglice damo v pečico, ogreto na 180 st. in pečemo 25 do 30 min, ohladimo
  • krofke prerežemo do ¾ (kot za sendvič) in jih na obeh notranjih straneh premažemo s sokom svežih pomaranč
  • na notranjo sredino krofka damo žličko pomarančne marmelade
  • krof napolnimo s kremo in ga zunaj pogladimo z nožem, kolikor se da
  • potresemo s sladkorjem v prahu.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom