Maritozzo ali rimski krofek, je priljubljeno sladko pecivo za zajtrk, večinoma polnjen z vanilin sladko stepeno smetano. Maritozzi so prevzeli Zagrebčane s svojim posebnim okusom – rožiči in pomarančno kremo.
Krofke, katerih ime Maritozzo, je izpeljanka iz marito – soprog, pripravljajo že stoletja. V 19. stoletju so krofek vsak prvi petek v marcu podarili dekletu, v kremi pa se je skrival zaročni prstan.
Krofek ima celo svoj dan – 1. december, ko lahko v Rimu poskusite krofke različnih okusov.
Zagrebški recept je obogaten s pomarančno kremo in rožiči. Sem ga pa malo poenostavila, ker je originalni zelo kompleksen.
Sestavine za testo:
- 400 g moke, pšenične ali pirine
- 130 g mleka
- 70 g rožičev
- 2 jajci
- 80 g masla
- 70 g sladkorja
- ščepec soli
- 20 gr kvasa – polovica kocke
- naribana lupinica bio pomaranče
- jajce za premaz
- 1 žlica ruma
Sestavine za pomarančno kremo:
- 300 ml soka svežih, najbolje rdečih pomaranč
- naribana lupinica bio pomaranče
- 4 jajca
- 1 vanilin puding + pol vrečke pudinga
- sok 1 limone
- 200 gr sladkorja
- 200 ml sladke smetane
- vanilin sladkor
- 1 žlica pomarančnega likerja ali ruma
Za dokončanje krofkov:
- Sok 1 pomaranče
- Ca 100 gr pomarančne marmelade
Priprava testa:
- za kvasec damo v posodico mlačno mleko, žličko rjavega sladkorja in kvas. Pustimo, da kvas deluje, ca 20 min
- v skledo presejemo moko, ob rob potresemo sol, naribano pomarančno lupinico, rožičevo moko
- v lončku pogrejemo: maslo, sladkor, vanilin, rum. Mešamo, da se sladkor stopi. Na koncu dodamo 2 razžvrkljani jajci in dobro premešamo
- tekočo maso vlijemo na moko in dobro premešamo
- z roko mesimo ca 15 – 20 min, da dobimo gladko maso. Moke ne dodajamo, morda samo malo za roke. Seveda lahko uporabimo tudi stroj za mešanje testa
- gladko testo damo v pomokano posodo na toplo, da dobi dvojno maso; najbolje, da pustimo čez noč
Medtem pripravimo kremo:
- ožmemo pomaranče, precedimo in damo v posodo za kuhanje, dodamo 150 gr sladkorja, skuhamo do vretja
- jajca rahlo stepemo, dodamo 50 gr sladkorja, rum, vanilin, prašek za puding
- vroč pomarančni sok počasi in med mešanjem z mešalcem (z metlico) počasi dodajamo v jajčno maso. Pazimo, da se jajca ne skuhajo
- ko prilijemo vse, vrnemo maso v posodo za kuhanje in med stalnim mešanjem, kuhamo še ca 5 min
- zagrejemo smetano skoraj do vretja in vlijemo v pomarančno maso
- dodamo maslo
- par minut še kuhamo, da se masa enakomerno zgosti
- kuhano kremo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se čisto ohladi
- ohlajeno kremo dobro premešamo
Pripravimo krofke:
- vzhajano testo razdelimo na 50 gr kose, iz katerih oblikujemo kroglice in jih polagamo na pomokan pekač. Pustimo uro ali dve, da vzhajajo. Premažemo z jajcem.
- vzhajane kroglice damo v pečico, ogreto na 180 st. in pečemo 25 do 30 min, ohladimo
- krofke prerežemo do ¾ (kot za sendvič) in jih na obeh notranjih straneh premažemo s sokom svežih pomaranč
- na notranjo sredino krofka damo žličko pomarančne marmelade
- krof napolnimo s kremo in ga zunaj pogladimo z nožem, kolikor se da
- potresemo s sladkorjem v prahu.