božanska pomarančna pita

Za pripravo in peko potrebujemo ca 3 ure (ne ves čas, vmes lahko skuhamo še kosilo)

Sestavine za testo:

  • 250 gr moke, pol ostre, pol mehke
  • 150 gr masla
  • ščepec soli
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 jajce

Sestavine za mandljevo kremo:

  • 150 gr mletih mandljev
  • 100 gr masla
  • 3 žlice sladkorja
  • 100 gr mascarpone sira
  • vanilin sladkor

Sestavine za pomarančno kremo:

  • vanilin puding
  • ca 0,4 lit soka sveže stisnjenih sočnih pomaranč, najbolje rdečih
  • naribana lupinica 2 bio pomaranč
  • 100 gr najbolje rjavega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 2 vanilin sladkorja
  • 2 x 20 gr masla

Za dekoracijo: na tanke rezine narezana pomaranča

PRIPRAVA:

  1. Iz sestavin za testo zmešamo vse skupaj v enotno zmes, zavijemo v prozorno folijo in damo za 30 min v hladilnik
  2. Za mandljevo kremo penasto vmešamo mascarpone, maslo, vanilin in sladkor
  3. V penasto maso vmešamo mlete mandlje. Damo v hladilnik do uporabe
  4. Naribamo 2 pomarančni lupinici
  5. Pomaranče obrežemo z nožem – filiramo, da so brez belega mesa okoli, ker je to grenko
  6. Pomaranče narežemo na koščke (rezino na 3 – 4 dele odvisno od velikosti)
  7. V ponvi zagrejemo maslo in dodamo sladkor, popečemo, dodamo narezane pomaranče in rum
  8. Pomaranče nekaj minut pokuhamo in damo na stran da se malo ohladi
  9. Precedimo čez tanjše cedilo, da se izloči sok
  10. Iz pomarančnega soka skuhamo puding, vmešamo maslo in pomarančno meso, ki je ostalo od kuhanja
  11. Kremo pokrijemo s folijo in pustimo, da se ohladi
  12. Testo vzamemo iz hladilnika in ga med 2 peki papirjema razvaljamo na velikost modela za pito 26 – 28 cm. Dobro namastimo model in vanj lepo namestimo razvaljano testo
  13. Pekač s testom damo za 30 min v hladilnik
  14. Testo z vilico po celem prebodemo in ga damo v ogreto pečico na 180 st. (brez ventilacije), slepo pečemo 20 min. Vzamemo iz pečice, pustimo, da se malo ohladi
  15. Na ohlajeno testo namažemo mandljevo kremo, na to kremo pa še pomarančno maso. Na vrhu položimo tanko narezane pomaranče, lahko posujemo tudi z mandlji.
  16. Pečemo 35 – 40 min na 180 st. Ohladimo in pojemo.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom