Za pripravo in peko potrebujemo ca 3 ure (ne ves čas, vmes lahko skuhamo še kosilo)
Sestavine za testo:
- 250 gr moke, pol ostre, pol mehke
- 150 gr masla
- ščepec soli
- 3 žlice sladkorja
- 1 jajce
Sestavine za mandljevo kremo:
- 150 gr mletih mandljev
- 100 gr masla
- 3 žlice sladkorja
- 100 gr mascarpone sira
- vanilin sladkor
Sestavine za pomarančno kremo:
- vanilin puding
- ca 0,4 lit soka sveže stisnjenih sočnih pomaranč, najbolje rdečih
- naribana lupinica 2 bio pomaranč
- 100 gr najbolje rjavega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 2 vanilin sladkorja
- 2 x 20 gr masla
Za dekoracijo: na tanke rezine narezana pomaranča
PRIPRAVA:
- Iz sestavin za testo zmešamo vse skupaj v enotno zmes, zavijemo v prozorno folijo in damo za 30 min v hladilnik
- Za mandljevo kremo penasto vmešamo mascarpone, maslo, vanilin in sladkor
- V penasto maso vmešamo mlete mandlje. Damo v hladilnik do uporabe
- Naribamo 2 pomarančni lupinici
- Pomaranče obrežemo z nožem – filiramo, da so brez belega mesa okoli, ker je to grenko
- Pomaranče narežemo na koščke (rezino na 3 – 4 dele odvisno od velikosti)
- V ponvi zagrejemo maslo in dodamo sladkor, popečemo, dodamo narezane pomaranče in rum
- Pomaranče nekaj minut pokuhamo in damo na stran da se malo ohladi
- Precedimo čez tanjše cedilo, da se izloči sok
- Iz pomarančnega soka skuhamo puding, vmešamo maslo in pomarančno meso, ki je ostalo od kuhanja
- Kremo pokrijemo s folijo in pustimo, da se ohladi
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga med 2 peki papirjema razvaljamo na velikost modela za pito 26 – 28 cm. Dobro namastimo model in vanj lepo namestimo razvaljano testo
- Pekač s testom damo za 30 min v hladilnik
- Testo z vilico po celem prebodemo in ga damo v ogreto pečico na 180 st. (brez ventilacije), slepo pečemo 20 min. Vzamemo iz pečice, pustimo, da se malo ohladi
- Na ohlajeno testo namažemo mandljevo kremo, na to kremo pa še pomarančno maso. Na vrhu položimo tanko narezane pomaranče, lahko posujemo tudi z mandlji.
- Pečemo 35 – 40 min na 180 st. Ohladimo in pojemo.