Krivično smo buhtlje pustili postrani, čeprav so imenitna zimska sladica, zajtrk ali popoldanski prigrizek s čajem.
Buhtlji izvirajo iz češke kuhinje, od koder so recept v 18. st. zelo priznani češki kuharji, ponesli po celi Avstro-Ogrski monarhiji. Češki naziv je buchta, kar pomeni kepa ali bunka, V nemščini so Buchteln ali Wuchteln, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji jim rečejo buhtle, na Madžarskem pa bukta.
Glavna značilnost buhtljev je, da so oblikovani v kepe in se pečejo v enem pekaču. Na Dunaju jih pečejo v okroglem pekaču, tako da v krogu razporedijo 5 kep testa, v sredino dodajo še 6. kepo.
Sestavine:
- 500 gr gladke pšenične moke
- 25 gr svežega kvasa
- 250 ml mleka
- 100 gr masla
- 4 žlice sladkorja + 1 žlička za kvas
- 2 žlici ruma
- 2 ščepca soli
- 1 jajce + 1 rumenjak
- 1 jajce za premaz
- 2 vanilin sladkorja
- lupinica in sok pol limone
- slivova marmelada
Priprava:
- Mleko segrejemo, da je mlačno.
- V skodelici nadrobimo kvas z žličko sladkorja in 7 žlicami mlačnega mleka.
- Moko presejemo v večjo posodo, ob robovih posujemo sol.
- Maslo stopimo v posodi, dodamo sladkor, limono, lupinico limone, rum, v mlačno maso dodamo razžvrkljana jajca, premešamo.
- V moki naredimo na sredi prostor (luknjo) in vlijemo masleno maso, preostalo mleko in kvas.
- Sestavine dobro premešamo, da je masa gladka. Mesimo ca 10 minut, masa mora biti mehka, maslena.
- Iz zgnetenega testa naredimo kepo in jo damo v pomokano posodo, pokrijemo s krpo in pustimo kako uro, da vzhaja.
- Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na ca 0,7 cm višine in razrežemo na 9 kvadratov.
- Na sredo vsakega kvadrata damo žličko marmelade. Premažemo robove z beljakom in jih stisnemo med sabo, da nastane kroglica.
- V pomaščen pekač polagamo kroglice eno zraven druge in na sredo. Pokrijemo in pustimo ca 30 min, da ponovno vzhaja. Premažemo po vrhu z ražvrkljanim jajcem.
- Pečico zagrejemo na 180 st in pečemo buhtelj ca 40 min.
- Posujemo s sladkorjem ali ne, tople pojemo.