Mehki buhtlji z domačo marmelado

Krivično smo buhtlje pustili postrani, čeprav so imenitna zimska sladica, zajtrk ali popoldanski prigrizek s čajem.

Buhtlji izvirajo iz češke kuhinje, od koder so recept v 18. st. zelo priznani češki kuharji, ponesli po celi Avstro-Ogrski monarhiji. Češki naziv je buchta, kar pomeni kepa ali bunka, V nemščini so Buchteln ali Wuchteln, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji jim rečejo buhtle, na Madžarskem pa bukta

Glavna značilnost buhtljev je, da so oblikovani v kepe in se pečejo v enem pekaču. Na Dunaju jih  pečejo v okroglem pekaču, tako da v krogu razporedijo 5 kep testa, v sredino dodajo še 6. kepo.

Sestavine:

  • 500 gr gladke pšenične moke
  • 25 gr svežega kvasa
  • 250 ml mleka
  • 100 gr masla
  • 4 žlice sladkorja + 1 žlička za kvas
  • 2 žlici ruma
  • 2 ščepca soli
  • 1 jajce + 1 rumenjak
  • 1 jajce za premaz
  • 2 vanilin sladkorja
  • lupinica in sok pol limone
  • slivova marmelada

Priprava:

  1. Mleko segrejemo, da je mlačno.
  2. V skodelici nadrobimo kvas z žličko sladkorja in 7 žlicami mlačnega mleka.
  3. Moko presejemo v večjo posodo, ob robovih posujemo sol.
  4. Maslo stopimo v posodi, dodamo sladkor, limono, lupinico limone, rum, v mlačno maso dodamo razžvrkljana jajca, premešamo.
  5. V moki naredimo na sredi prostor (luknjo) in vlijemo masleno maso, preostalo mleko in kvas.
  6. Sestavine dobro premešamo, da je masa gladka. Mesimo ca 10 minut, masa mora biti mehka, maslena.
  7. Iz zgnetenega testa naredimo kepo in jo damo v pomokano posodo, pokrijemo s krpo in pustimo kako uro, da vzhaja.
  8. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na ca 0,7 cm višine in razrežemo na 9 kvadratov.
  9. Na sredo vsakega kvadrata damo žličko marmelade. Premažemo robove z beljakom in jih stisnemo med sabo, da nastane kroglica.
  10. V pomaščen pekač polagamo kroglice eno zraven druge in na sredo. Pokrijemo in pustimo ca 30 min, da ponovno vzhaja. Premažemo po vrhu z ražvrkljanim jajcem.
  11. Pečico zagrejemo na 180 st in pečemo buhtelj ca 40 min.
  12. Posujemo s sladkorjem ali ne, tople pojemo.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom