Tortilje s puranom in zelenjavo

Zahtevnost: bolj zahtevno

Čas priprave: za testo 30 min, zelenjava in meso 70 minut

Sestavine za testo  za 12 tortilj:

  • 390 gr večnamenske moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna zlička soli
  • 180 gr masla ali margarine
  • 1,5 dl tople vode

Priprava:

  1. Presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sol
  2. Dodamo zmehčano maslo (kako uro damo prej iz hladilnika), med prsti vmešamo maslo v moko
  3. Dodamo vodo in zamesimo testo, ki se bo v začetku zelo prijemalo prstov, a ne dodajajte moke, ker bodo tortilje trde.
  4. Mesite testo vsaj 10 minut
  5. Testo razdelite na 12 enakih delom, po ca 70 gr, oblikujte lepo kroglico
  6. Kroglice dajte za 15 minut na toplo, da počivajo
  7. Ponev, najbolje litoželezno segrejete in popečete prvo tortiljo. Ko se začnejo na zgornji strani delati mehurčki, je na drugi strani pečena in lahko obrnete.
  8. Ponavljajte postopek peke za vsako tortiljo.

Sestavine za tortilje (za 12 kos)

  • Po 1 rdeča, rumena in zelena paprika
  • Večja bučka
  • 2 – 3 olupljene paradižnike
  • 20 dag mladega stročjega fižola ali graha
  • 2 rdeči čebuli
  • Nekaj kosov mini koruze iz kozarca
  • Manjši kozarček koruze ali 20 dag zmrznjene
  • Pločevinka rdečega fižola
  • 10 dag slanine
  • 2 pločevinki paradižnikov
  • 25 dag puranjega mesa (lahko brez, lahko svinjsko ali piščančje)
  • Oljčno olje
  • Sol, poper, čili
  • Žlica kisle smetane za vsako tortiljo
  • Nariban sir grojer ali chedar (lepo se stopita)

Postopek:

  1. Vso zelenjavo zrežemo na manjše koščke, najbolje lepo enakomerno – kvadratki
  2. Koruzo in fižol iz pločevinke odlijemo
  3. Na drobno sesekljamo čebulo in jo na oljčnem olju popečemo, dolijemo 1 dl rdečega vina in reduciramo, vino izhlapi
  4. Dodamo vso zelenjavo in začimbe in ca 20 minut dušimo
  5. Meso razrežemo na majhne enakomerne koščke, posolimo in popramo
  6. Meso na oljčnem olju popečemo v ponvici in ga skupaj s sokom dodamo zelenjavi.
  7. Tortilje na eno strani premažemo z žlico kisle smetane, naložimo 1 do 1,5 žlice zelenjave in mesa, potrosimo z malo sira. Tortiljo zvijemo in pretaknemo z zobotrebcem
  8. Tortilje polagamo v pekač, v katerega smo dali malo olja in paradižnikove omake.
  9. Pečemo na 180 st 15 – 20 minut, da se sir lepo zapeče.
  10. Serviramo s paradižnikovo omako polento, pečenim krompirjem.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom