Zahtevnost: bolj zahtevno
Čas priprave: za testo 30 min, zelenjava in meso 70 minut
Sestavine za testo za 12 tortilj:
- 390 gr večnamenske moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1 čajna zlička soli
- 180 gr masla ali margarine
- 1,5 dl tople vode
Priprava:
- Presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sol
- Dodamo zmehčano maslo (kako uro damo prej iz hladilnika), med prsti vmešamo maslo v moko
- Dodamo vodo in zamesimo testo, ki se bo v začetku zelo prijemalo prstov, a ne dodajajte moke, ker bodo tortilje trde.
- Mesite testo vsaj 10 minut
- Testo razdelite na 12 enakih delom, po ca 70 gr, oblikujte lepo kroglico
- Kroglice dajte za 15 minut na toplo, da počivajo
- Ponev, najbolje litoželezno segrejete in popečete prvo tortiljo. Ko se začnejo na zgornji strani delati mehurčki, je na drugi strani pečena in lahko obrnete.
- Ponavljajte postopek peke za vsako tortiljo.
Sestavine za tortilje (za 12 kos)
- Po 1 rdeča, rumena in zelena paprika
- Večja bučka
- 2 – 3 olupljene paradižnike
- 20 dag mladega stročjega fižola ali graha
- 2 rdeči čebuli
- Nekaj kosov mini koruze iz kozarca
- Manjši kozarček koruze ali 20 dag zmrznjene
- Pločevinka rdečega fižola
- 10 dag slanine
- 2 pločevinki paradižnikov
- 25 dag puranjega mesa (lahko brez, lahko svinjsko ali piščančje)
- Oljčno olje
- Sol, poper, čili
- Žlica kisle smetane za vsako tortiljo
- Nariban sir grojer ali chedar (lepo se stopita)
Postopek:
- Vso zelenjavo zrežemo na manjše koščke, najbolje lepo enakomerno – kvadratki
- Koruzo in fižol iz pločevinke odlijemo
- Na drobno sesekljamo čebulo in jo na oljčnem olju popečemo, dolijemo 1 dl rdečega vina in reduciramo, vino izhlapi
- Dodamo vso zelenjavo in začimbe in ca 20 minut dušimo
- Meso razrežemo na majhne enakomerne koščke, posolimo in popramo
- Meso na oljčnem olju popečemo v ponvici in ga skupaj s sokom dodamo zelenjavi.
- Tortilje na eno strani premažemo z žlico kisle smetane, naložimo 1 do 1,5 žlice zelenjave in mesa, potrosimo z malo sira. Tortiljo zvijemo in pretaknemo z zobotrebcem
- Tortilje polagamo v pekač, v katerega smo dali malo olja in paradižnikove omake.
- Pečemo na 180 st 15 – 20 minut, da se sir lepo zapeče.
- Serviramo s paradižnikovo omako polento, pečenim krompirjem.