Lečna juha – juha iz leče in slanine

Lečna juha iz leče in slanine je zelo dobra zimska juha, ki te pogreje in napolni z energijo.

Zahtevnost: enostavna

Čas priprave: 60 min

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 stebelna zelena
  • 1 korenček
  • 100 gr slanine
  • 1 lovorjev list
  • 2 stroka česna
  • 10o gr suhe zelene leče
  • 1,4 lit zelenjavne jušne osnove
  • Sol, poper, peteršilj

Priprava:

  1. Lečo speremo pod tekočo vodo in dobro odcedimo.
  2. Korenje in stebelno zeleno očistimo, operemo (korenje po potrebi tudi ostrgamo) in zrežemo na majhne kocke.
  3. Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Slanino narežemo na kocke.
  4. V loncu segrejemo olje. Dodamo čebulo, slanino, korenje in stebelno zeleno. Na srednji temperaturi počasi pražimo 10 minut, da se zelenjava malo zmehča. Sestavine v loncu med praženjem večkrat dobro premešamo.
  5. Popraženi zelenjavi dodamo česen in lovorjev list. Med mešanjem pražimo še toliko časa, da česen zadiši, nato pa dodamo lečo in prilijemo jušno osnovo.
  6. Vsebino zavremo, nato pa znižamo temperaturo in ob rahlem vrenju kuhamo 25 minut oziroma toliko časa, da se leča povsem zmehča. juho po okusu posolimo in popopramo.
  7. Sesekljan peteršilj vmešamo v pripravljeno juho.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom