Lečna juha iz leče in slanine je zelo dobra zimska juha, ki te pogreje in napolni z energijo.
Zahtevnost: enostavna
Čas priprave: 60 min
Sestavine za 4 osebe:
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 stebelna zelena
- 1 korenček
- 100 gr slanine
- 1 lovorjev list
- 2 stroka česna
- 10o gr suhe zelene leče
- 1,4 lit zelenjavne jušne osnove
- Sol, poper, peteršilj
Priprava:
- Lečo speremo pod tekočo vodo in dobro odcedimo.
- Korenje in stebelno zeleno očistimo, operemo (korenje po potrebi tudi ostrgamo) in zrežemo na majhne kocke.
- Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Slanino narežemo na kocke.
- V loncu segrejemo olje. Dodamo čebulo, slanino, korenje in stebelno zeleno. Na srednji temperaturi počasi pražimo 10 minut, da se zelenjava malo zmehča. Sestavine v loncu med praženjem večkrat dobro premešamo.
- Popraženi zelenjavi dodamo česen in lovorjev list. Med mešanjem pražimo še toliko časa, da česen zadiši, nato pa dodamo lečo in prilijemo jušno osnovo.
- Vsebino zavremo, nato pa znižamo temperaturo in ob rahlem vrenju kuhamo 25 minut oziroma toliko časa, da se leča povsem zmehča. juho po okusu posolimo in popopramo.
- Sesekljan peteršilj vmešamo v pripravljeno juho.