Svinjsko meso z gorčično omako in kumaricami je tradicionalna francoska jed – Côte de porc sauce moutarde-cornichons
Zahtevnost: srednje
Čas priprave: 60 minut
Sestavine (za dva):
- 40 dag ali 4 kose svinjskega, najbolje kare brez kosti, ožji del z malo več maščobe, da ni presuho
- 2 šalotki ali 1 srednja rdeča čebula
- 2 dl piščančje jušne osnove
- 1 dl suhega belega vina
- 1 žlica gorčice
- 4 na trakce (julien) narezane vložene kumarice – tiste najmanjše
- Sol, poper, muškatni orešček
- ca 10 dag masla
Priprava:
- Meso narežemo na 1 cm debelo, solimo in popramo
- Na maslu popečemo meso na obeh straneh po 5 minut, da se čisto speče
- Meso damo v drugo posodo, pokrijemo s folijo ali damo v pečico na 65 st.
- V posodi, kjer je bilo meso popečemo šalotko (ne sme se zažgati), dodamo še malo masla
- Zalijemo z vinom in reduciramo, da se začne gostiti, ca 5 minut
- Dodamo gorčico, če je potrebo še malo soli, muškatni orešček, prevremo
- Zalijemo vse skupaj z jušno osnovo in reduciramo še ca 10 minut
- Dodamo kumarice
- Precedimo omako in jo ponovno pokuhamo v novi posodi, ostalo zavržemo
- Dodamo v omako narezane kumarice in še 5 minut popekamo
- Meso damo na krožnik in prelijemo z omako.
Priloga: pečen krompirček ali krompir Duphinoise.