Testenine s čemaževo omako

Čemaž je super živilo, bolj zdrav od česna in manj se vonja. Je zelo uporaben celo leto.

Zahtevnost: enostavno

Čas priprave: 30 min

Sestavine za 4 – 5 porcij omake za testenine:

  • 2 srednje velika korenčka
  • 1 bela čebula ali 2 – 3 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 3 – 4 žlice čemaževega pesta
  • 0,5 dl belega vina
  • 1 dl smetane za kuhanje, lahko tudi sladke smetane
  • 30 gr masla, žlica oljčnega olja
  • 1,5 dl zelenjavne jušne osnove (lahko tudi voda)
  • ščepec soli (pesto je že slan, tako, da solimo na koncu, če je potrebno)

Priprava:

  1. Čebulo narežemo na drobno, česen sesekljamo
  2. Olupimo korenček, narežemo na drobno oz. na tanke kolobarje
  3. Na maslu in olju popečemo čebulo, da postekleni, dodamo česen in korenček
  4. Dodamo vino in pustimo, da izhlapi, ca 5 min
  5. Dodamo jušno osnovo ali vodo in dušimo ca 10 min, da se korenček zmehča
  6. Dodamo čemažev pesto, pokuhamo še 5 min
  7. Omako damo v mikser, dodamo smetano in dobro zmiksamo, da je žametno gladka.
  8. Omako še par minut pokuhamo in prelijemo čez testenine.

Postrežemo s solato ali samo. Isto omako lahko uporabimo za zrezke. Lahko tudi narežemo piščanca ali svinjino na koščke, popečemo na maslu in dodamo v omako, dodamo nekaj več tekočine.  

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom