Čemaž je super živilo, bolj zdrav od česna in manj se vonja. Je zelo uporaben celo leto.
Zahtevnost: enostavno
Čas priprave: 30 min
Sestavine za 4 – 5 porcij omake za testenine:
- 2 srednje velika korenčka
- 1 bela čebula ali 2 – 3 šalotke
- 2 stroka česna
- 3 – 4 žlice čemaževega pesta
- 0,5 dl belega vina
- 1 dl smetane za kuhanje, lahko tudi sladke smetane
- 30 gr masla, žlica oljčnega olja
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove (lahko tudi voda)
- ščepec soli (pesto je že slan, tako, da solimo na koncu, če je potrebno)
Priprava:
- Čebulo narežemo na drobno, česen sesekljamo
- Olupimo korenček, narežemo na drobno oz. na tanke kolobarje
- Na maslu in olju popečemo čebulo, da postekleni, dodamo česen in korenček
- Dodamo vino in pustimo, da izhlapi, ca 5 min
- Dodamo jušno osnovo ali vodo in dušimo ca 10 min, da se korenček zmehča
- Dodamo čemažev pesto, pokuhamo še 5 min
- Omako damo v mikser, dodamo smetano in dobro zmiksamo, da je žametno gladka.
- Omako še par minut pokuhamo in prelijemo čez testenine.
Postrežemo s solato ali samo. Isto omako lahko uporabimo za zrezke. Lahko tudi narežemo piščanca ali svinjino na koščke, popečemo na maslu in dodamo v omako, dodamo nekaj več tekočine.