Štefani pečenka

Imenujejo jo tudi Meatloaf ali po naše Mesna štruca, saj jo najdemo v kuhinjah veliko držav.

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 30 min priprava, 30 min mirovanje, pečenje 50 – 60 min

Sestavine za 4 – 5 oseb:

  • 600 gr mešanega mletega mesa (lahko samo goveje)
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 1 jajce za pripravo mesa
  • 150 gr starega kruha, lahko toast, namočeno v mleko
  • 1 čajna žlička soli, pol žličke mletega popra
  • Pol čajne žličke mlete rdeče paprike (sladke)
  • Malo muškatnega oreščka
  • Pol žličke majarona, timijana in rožmarina
  • Malo oljčnega olja za peko
  • Peteršilj

Priprava:

  1. Na drobno sesekljamo čebulo, česen in peteršilj
  2. Kruh namočimo v malo mlačnega mleka, pustimo par minut in dobro z roko odcedimo, damo v mesno maso
  3. V večjo posodo damo meso in vse sestavine razen trdo kuhanih jajc.
  4. Vse dobro zmešamo z rokami (jaz uporabim rokavico) in pustimo ca 30 min, da se malo učvrsti. Če se zdi, da je masa premehka, dodamo še nekaj drobtin
  5. Skuhamo 2 trdo kuhani jajci (v hladno vodo damo jajci, vreti morajo 8 min), ko se malo ohladita, jih lepo olupimo.
  6. Mesno maso damo na desko ali kako podlago, z roko malo razvaljamo, da  bomo na sredo lahko dali jajci, po dolžini ena za drugo. Maso potem zvijemo in damo v ozek z oljem pomazan pekač.
  7. Pečemo na 180 st ca 50 min. Med peko večkrat meso prelijemo s sokom od mesa.

Ponudimo lahko s pečeno polento, testeninami, krompirjem…

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom