Imenujejo jo tudi Meatloaf ali po naše Mesna štruca, saj jo najdemo v kuhinjah veliko držav.
Zahtevnost: srednja
Čas priprave: 30 min priprava, 30 min mirovanje, pečenje 50 – 60 min
Sestavine za 4 – 5 oseb:
- 600 gr mešanega mletega mesa (lahko samo goveje)
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- 2 trdo kuhani jajci
- 1 jajce za pripravo mesa
- 150 gr starega kruha, lahko toast, namočeno v mleko
- 1 čajna žlička soli, pol žličke mletega popra
- Pol čajne žličke mlete rdeče paprike (sladke)
- Malo muškatnega oreščka
- Pol žličke majarona, timijana in rožmarina
- Malo oljčnega olja za peko
- Peteršilj
Priprava:
- Na drobno sesekljamo čebulo, česen in peteršilj
- Kruh namočimo v malo mlačnega mleka, pustimo par minut in dobro z roko odcedimo, damo v mesno maso
- V večjo posodo damo meso in vse sestavine razen trdo kuhanih jajc.
- Vse dobro zmešamo z rokami (jaz uporabim rokavico) in pustimo ca 30 min, da se malo učvrsti. Če se zdi, da je masa premehka, dodamo še nekaj drobtin
- Skuhamo 2 trdo kuhani jajci (v hladno vodo damo jajci, vreti morajo 8 min), ko se malo ohladita, jih lepo olupimo.
- Mesno maso damo na desko ali kako podlago, z roko malo razvaljamo, da bomo na sredo lahko dali jajci, po dolžini ena za drugo. Maso potem zvijemo in damo v ozek z oljem pomazan pekač.
- Pečemo na 180 st ca 50 min. Med peko večkrat meso prelijemo s sokom od mesa.
Ponudimo lahko s pečeno polento, testeninami, krompirjem…