Grške mesne kroglice – Soutzoukakia

Priprava: 2 uri

Zahtevnost: srednja

Sestavine za 4 – 6 oseb za meso:

  • 500 g mešanega mletega mesa (lahko samo goveje, svinjsko ali jagnječe)
  • 8 toastov (lahko tudi star bel kruh – 120 g)
  • 2 stroka česna
  • 1 manjša čebula
  • 1 jajce
  • 1 dl mleka
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica timijana
  • Po pol žličke mete, čilija (ne pekoč), kumine, cimeta, popra
  • 0,03 lit vodke
  • Moka, v kateri povaljamo kroglice pred peko

Sestavine za paradižnikovo omako:

  • 1 drobno narezana čebula
  • 3 žlice oljčnega olja
  • Žlička sladkorja
  • Cimetova palčka ali pol žličke cimeta v prahu
  • Lovorjev list
  • Žlička timijana
  • 2 veliki žlici paradižnikove mezge
  • Ca 750 ml paradižnikove omake (v steklenici ali pelati v konzervi)
  • Sol

In še: 150 gr feta sira

Priprava:

  1. V mikser damo toaste in na drobno zmeljemo. Damo v večjo posodo, kjer je že meso
  2. Vse začimbe, olje, česen zmeljemo, dodamo mleko, damo v posodo z mesom
  3. Dobro vse premešamo, dodamo jajce in premešamo z rokami
  4. Oblikujemo kroglice, ki naj bodo bolj podolgovate in jih povaljamo v moki
  5. Na oljčnem olju popečemo kroglice iz vseh strani na hitro, toliko da dobijo barvo

Paradižnikova omaka:

  1. Drobno sesekljamo čebulo in jo na oljčnem olju popečemo, da postane steklena
  2. Dodamo sladkor, mezgo, cimet, lovor, timijan, popečemo
  3. Dodamo paradižnikovo omako oz. pelate.
  4. Kuhamo ca 20 min
  5. Pečene kroglice damo v omako in vse skupaj kuhamo še ca 40 min.
  6. Ko je skoraj skuhano, zdrobimo feta sir in ga posujemo po vrhu omake s kroglicami. Kuhamo še ca 10 min, da se feta stopi.

Postrežemo z grškimi pita kruhki z drobnjakom.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom