Priprava: 2 uri
Zahtevnost: srednja
Sestavine za 4 – 6 oseb za meso:
- 500 g mešanega mletega mesa (lahko samo goveje, svinjsko ali jagnječe)
- 8 toastov (lahko tudi star bel kruh – 120 g)
- 2 stroka česna
- 1 manjša čebula
- 1 jajce
- 1 dl mleka
- 1 dl oljčnega olja
- 1 žlica soli
- 1 žlica timijana
- Po pol žličke mete, čilija (ne pekoč), kumine, cimeta, popra
- 0,03 lit vodke
- Moka, v kateri povaljamo kroglice pred peko
Sestavine za paradižnikovo omako:
- 1 drobno narezana čebula
- 3 žlice oljčnega olja
- Žlička sladkorja
- Cimetova palčka ali pol žličke cimeta v prahu
- Lovorjev list
- Žlička timijana
- 2 veliki žlici paradižnikove mezge
- Ca 750 ml paradižnikove omake (v steklenici ali pelati v konzervi)
- Sol
In še: 150 gr feta sira
Priprava:
- V mikser damo toaste in na drobno zmeljemo. Damo v večjo posodo, kjer je že meso
- Vse začimbe, olje, česen zmeljemo, dodamo mleko, damo v posodo z mesom
- Dobro vse premešamo, dodamo jajce in premešamo z rokami
- Oblikujemo kroglice, ki naj bodo bolj podolgovate in jih povaljamo v moki
- Na oljčnem olju popečemo kroglice iz vseh strani na hitro, toliko da dobijo barvo
Paradižnikova omaka:
- Drobno sesekljamo čebulo in jo na oljčnem olju popečemo, da postane steklena
- Dodamo sladkor, mezgo, cimet, lovor, timijan, popečemo
- Dodamo paradižnikovo omako oz. pelate.
- Kuhamo ca 20 min
- Pečene kroglice damo v omako in vse skupaj kuhamo še ca 40 min.
- Ko je skoraj skuhano, zdrobimo feta sir in ga posujemo po vrhu omake s kroglicami. Kuhamo še ca 10 min, da se feta stopi.
Postrežemo z grškimi pita kruhki z drobnjakom.