Priprava: 1,5 ure, namakanje fižola čez noč
Zahtevnost: enostavno
Sestavine za 4 – 6 krožnikov:
- 500 gr belega fižola svežega ali kuhanega v konzervi
- 2 stebelni zeleni
- 5 strokov česna
- 3 korenčki (srednje velikosti)
- 1 bela čebula
- 1 žlička soli
- 1 večja jušna žlica paradižnikove mezge
- 2 vejici rožmarina
- 1 rdeče jabolko
- 2 lit vode
- 2 lovorjeva lista
- 2 – 3 žlice oljčnega olja
- 1 zelenjavna kocka (ni nujno)
Priprava:
- Fižol zvečer namočimo, da ga voda čisto prekrije, dodajmo 1 žličko soli
- Zjutraj zlijemo vodo stran
- Zeleno in korenček narežemo na kolobarje 1-2 cm širine
- Na drobno narežemo čebulo in česen
- Ponev damo na srednjo toploto, dodamo olje in zelenjavo in sotiramo (na rahlem ognju pokuhavamo) 15 – 20 min
- Ko se zelenjava zmehča, dodamo paradižnikovo mezgo, spet nekaj minut sotiramo
- Dodamo fižol, lovor, rožmarin, in celo jabolko (jabolko samo pomaga, da se juha zgosti), ko je juha zgoščena, jo odstranimo in vržemo stran
- Juho pustimo, da se kuha uro, uro in pol
- Tik pred koncem juho solimo in dodamo poper.
- Lahko dodamo še čili, feta sir, olivno olje…