Fižolova grška juha – Fasolada

Priprava: 1,5 ure, namakanje fižola čez noč

Zahtevnost: enostavno

Sestavine za 4 – 6 krožnikov:

  • 500 gr belega fižola svežega ali kuhanega v konzervi
  • 2 stebelni zeleni
  • 5 strokov česna
  • 3 korenčki (srednje velikosti)
  • 1 bela čebula
  • 1 žlička soli
  • 1 večja jušna žlica paradižnikove mezge
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 rdeče jabolko
  • 2 lit vode
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 – 3 žlice oljčnega olja
  • 1 zelenjavna kocka (ni nujno)

Priprava:

  • Fižol zvečer namočimo, da ga voda čisto prekrije, dodajmo 1 žličko soli
  • Zjutraj zlijemo vodo stran
  • Zeleno in korenček narežemo na kolobarje 1-2 cm širine
  • Na drobno narežemo čebulo in česen
  • Ponev damo na srednjo toploto, dodamo olje in zelenjavo in sotiramo (na rahlem ognju pokuhavamo) 15 – 20 min
  • Ko se zelenjava zmehča, dodamo paradižnikovo mezgo, spet nekaj minut sotiramo
  • Dodamo fižol, lovor, rožmarin, in celo jabolko (jabolko samo pomaga, da se juha zgosti), ko je juha zgoščena, jo odstranimo in vržemo stran
  • Juho pustimo, da se kuha uro, uro in pol
  • Tik pred koncem juho solimo in dodamo poper.
  • Lahko dodamo še čili, feta sir, olivno olje…
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom