Korenčkova juha

Originalno ime juhe: Potage Crecy a la Briarde. Juha izhaja iz okolja Pariza, kraja Crecy, poznanem po gojenju korenčka.

Zahtevnost: enostavna

Priprava: 30 min

Sestavine za 5 – 6 krožnikov:

  • 500 gr dobrega korenčka
  • 2 manjša krompirja
  • 1 bela čebula ali 2 šalotki
  • 50 gr masla
  • 1,5 dl goste sladke smetane za kuhanje
  • Timijan, sol
  • pol žličke sladkorja
  • 2 rezini toasta
  • približno 1 lit vode

Priprava:

  1. Olupimo korenčke, narežimo na tanjše kolobarčke
  2. Olupimo čebulo, narežemo na drobno
  3. Olupimo krompir, narežemo na manjše koščke
  4. Na maslu na hitro popečemo čebulo in timijan, dodamo sladkor
  5. Dodamo korenčke, 5 min popekamo
  6. Posodo pokrijemo in še 5 minut pustimo, da še na rahli toploti duši
  7. Dodamo krompir
  8. Zalijemo z vodo in kuhamo ca 20 – 30 min, krompir mora biti mehak
  9. Ko je zelenjava kuhana, damo v blender ali s paličnim mešalnikom dobro zmečkamo. Juha mora biti žametno gladka. Dodamo smetano in ponovno premešamo.
  10. Na maslu v ponvici hrustljavo popečemo toast, razrežemo na manjše kocke in damo nekaj v juho na vsak krožnik posebej.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom