Originalno ime juhe: Potage Crecy a la Briarde. Juha izhaja iz okolja Pariza, kraja Crecy, poznanem po gojenju korenčka.
Zahtevnost: enostavna
Priprava: 30 min
Sestavine za 5 – 6 krožnikov:
- 500 gr dobrega korenčka
- 2 manjša krompirja
- 1 bela čebula ali 2 šalotki
- 50 gr masla
- 1,5 dl goste sladke smetane za kuhanje
- Timijan, sol
- pol žličke sladkorja
- 2 rezini toasta
- približno 1 lit vode
Priprava:
- Olupimo korenčke, narežimo na tanjše kolobarčke
- Olupimo čebulo, narežemo na drobno
- Olupimo krompir, narežemo na manjše koščke
- Na maslu na hitro popečemo čebulo in timijan, dodamo sladkor
- Dodamo korenčke, 5 min popekamo
- Posodo pokrijemo in še 5 minut pustimo, da še na rahli toploti duši
- Dodamo krompir
- Zalijemo z vodo in kuhamo ca 20 – 30 min, krompir mora biti mehak
- Ko je zelenjava kuhana, damo v blender ali s paličnim mešalnikom dobro zmečkamo. Juha mora biti žametno gladka. Dodamo smetano in ponovno premešamo.
- Na maslu v ponvici hrustljavo popečemo toast, razrežemo na manjše kocke in damo nekaj v juho na vsak krožnik posebej.