Originalni recept je s paprikami in trdim sirom, jaz pa sem naredila malo po svoje – z zelenjavo, ki sem jo imela v hladilniku, pozimi je paprika itak brez okusa in preveč vodena.
Pita je enostavna za pripravo, nekaj več časa zahteva, ker je treba zelenjavo očistiti in narezati. Če nimate piščanca, lahko date tudi svinjino ali purana
Čas priprave: 30 – 40 min, čas peke: 40 – 50 min
Težavnost: enostavno
Sestavine:
- 500 gr vlečenega testa (ne preveč tankega, pakiranega 6 – 8 listov); če imate tanjše liste, jih morate naložiti vseeno vse, saj bo drugače testa premalo
- 600 gr piščančjega mesa
- 700 gr različne zelenjave, ki jo imate doma: korenček, zelena, cvetača, brokoli, brstični ohrovt, por, grah paprika, koruza… kar imate doma na voljo. Paradižniku se raje izognite, ker vsebuje preveč vode
- 200 gr šampinjonov
- 2 manjši ali ena večja čebula
- 4 stroki česna
- 1,5 dl oljčnega olja
- 100 gr slanine, a ni nujno
- 250 gr feta sira
- 2 jajci
- Začimbe: pol jušne žlice curry-a, pol jušne žlice sladke mlete paprike
- Začimbe: čajna žlička kumine, čajna žlička muškatnega oreščka
- Sol, poper
- 1 dl belega vina a ni nujno
Priprava:
- Očistimo in narežemo vso zelenjavo, kar imamo na manjše koščke; zelenjavo, ki jo sicer kuhamo, blanširamo (za 2 min damo v vrelo slano vodo in hitro dobro odcedimo)
- Sesekljamo čebulo in česen
- Na drobno narežemo slanino, če jo imamo
- Na manjše koščke ali kratke trakce narežemo piščanca
- V ponev damo malo olja in na hitro popečemo slanino
- V ponev dodamo koščke piščanca in popečemo toliko, da se ne vidi več rdeče meso, kar je ca 5 min. Damo iz ponve na krožnik
- V ponev (olje naj ostane) damo vse začimbe, čebulo, česen in na hitro popečemo. Ne sme se zažgati.
- Dodamo korenček in postopoma drugo zelenjavo (od trše do najmehkejše). Vse skupaj ca 5 min popekamo.
- Dodamo meso in vse skupaj premešamo. Pustimo, da se malo ohladi.
- V zelenjavo in meso vmešamo razžvrkljani jajci.
- Dodamo nadrobljen feta sir. Premašamo.
- Vključimo pečico na 180 st
- Pekač ca 28 x 40 cm premažemo z oljem. Na dno damo eno list testa, pokapamo z oljem, potem drugo, pokapamo in 3 list testa, četrtega damo na dno
- Na testo stresemo vso zelenjavo in meso
- Pokrivamo s listi testa, enako kot spodaj
- Po vrhu razrežemo a ne do dna, premažemo z oljem
- Damo za 40 – 50 min v pečico, da rahlo porjavi in je lepo hrustljavo
- Ko vzamemo iz pečice, pustimo ca 20 min, da se malo ohladi, da jo lažje razrežemo.
Zraven paše solata.