Izdatna jed s sirom in šunko zapečeno v pečici, primerno za družbo v hladnih dneh.
Zahtevnost: srednja
Čas priprave: 90 min priprave + 40 min pečenja
Sestavine za 6 oseb za glavno jed
Nadev – paradižnikova omaka:
- 1 drobno narezana rdeča čebula
- 600 g zrelih češnjevih paradižnikov, lahko tudi pelati, ki jih narežete na 4 dele
- Lističi sveže bazilike – eno pest ali suhe pol žličke, malo timijana in rožmarina
- Sok pol limone
- 1 dl rdečega vina
Nadev – bela omaka:
- 2 drobno narezani beli čebuli
- Malo oljčnega olja
- 4 jedilne žlice moke
- 50 gr masla
- 500 – 600 ml mleka
- Mala žlička muškatnega oreščka
- Gorčica (najbolje s semeni, a tudi navadna je ok)
- Sol, poper
Nadev sir in šunka:
- 130 gr mozzarelle – trde, tiste v vodi spustijo preveč mokrote
- 130 gr dimljenega sira (lahko tudi drugega, ki se dobro topi)
- 100 gr parmezana
- Šopek svežega petršilja, sesekljanega
- 200 gr tanko narezane kuhane šunke
- 100 gr tanko narezane dimljene šunke ali kaj podobnega
Palačinke – 6 velikih premera 28 cm ali 14 manjših premera 12 cm, odvisno od pekača:
- 120 g navadne moke (približno)
- 2 veliki jajci
- 70 ml mleka in malo vode
- Ščepec soli
Priprava
- Zmešamo maso za palačinke in jih v ponvi spečemo z malo navadnega olja.
- Za paradižnikovo omako na oljčnem olju popečemo čebulo, da postekleni, dodamo na 4 dele narezane češnjeve paradižnike ali pelate. Dodamo vse začimbe in kuhljamo na majhni toploti ca 20 min.
- Za belo omako čebulo drobno narežemo in jo v ponvici popečemo na oljčnem olju. Dodamo moko in zalijemo z mlekom. Jaz moke ne pečem, ker ni dobro za želodec. V maso damo sol in muškatni orešček, počasi kuhljamo ca 10 – 15 min, da se začne gostiti.
- Pripravimo sir, ki ga narežemo na tanke manjše rezine.
- Pripravimo šunko – rezine natrgamo
- V ponev za pečico ali pekač damo na dno najprej malo bele omake.
- Na belo omako dodamo malo paradižnikove omake. Na to položimo palačinke eno zraven druge, na palačinke damo sir in na sir šunko. Posujemo s peteršiljem in začnemo z novo plastjo. Naredimo 3 – 4 plasti, odvisno od pekača.
- Zaključimo z belo in rdečo omako in posujemo s parmezanom in peteršiljem (ni nujno).
- Damo v ogreto pečico 180 st in pečemo ca 40 – 45 min.
- Pustimo da se za 15 min ohladi, da lažje režemo.
Zraven paše solata. Recept sem priredila po Jamie Oliverju, njegov je malo preveč zapleten.