Provansalsko presenečenje iz pečice

Izdatna jed s sirom in šunko zapečeno v pečici, primerno za družbo v hladnih dneh.

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 90 min priprave + 40 min pečenja

Sestavine za 6 oseb za glavno jed

Nadev – paradižnikova omaka:

  • 1 drobno narezana rdeča čebula
  • 600 g zrelih češnjevih paradižnikov, lahko tudi pelati, ki jih narežete na 4 dele
  • Lističi sveže bazilike – eno pest  ali suhe pol žličke, malo timijana in rožmarina
  • Sok pol limone
  • 1 dl rdečega vina

Nadev – bela omaka:

  • 2 drobno narezani beli čebuli
  • Malo oljčnega olja
  • 4 jedilne žlice moke
  • 50 gr masla
  • 500 – 600 ml mleka
  • Mala žlička muškatnega oreščka
  • Gorčica (najbolje s semeni, a tudi navadna je ok)
  • Sol, poper

Nadev sir in šunka:

  • 130 gr mozzarelle – trde, tiste v vodi spustijo preveč mokrote
  • 130 gr dimljenega sira (lahko tudi drugega, ki se dobro topi)
  • 100 gr parmezana
  • Šopek svežega petršilja, sesekljanega
  • 200 gr tanko narezane kuhane šunke
  • 100 gr tanko narezane dimljene šunke ali kaj podobnega

Palačinke – 6 velikih premera 28 cm ali 14 manjših premera 12 cm, odvisno od pekača:

  • 120 g navadne moke (približno)
  • 2 veliki jajci
  • 70 ml mleka in malo vode
  • Ščepec soli

Priprava

  1. Zmešamo maso za palačinke in jih v ponvi spečemo z malo navadnega olja.
  2. Za paradižnikovo omako na oljčnem olju popečemo čebulo, da postekleni, dodamo na 4 dele narezane češnjeve paradižnike ali pelate. Dodamo vse začimbe in kuhljamo na majhni toploti ca 20 min.
  3. Za belo omako čebulo drobno narežemo in jo v ponvici popečemo na oljčnem olju. Dodamo moko in zalijemo z mlekom.  Jaz moke ne pečem, ker ni dobro za želodec. V maso damo sol in muškatni orešček, počasi kuhljamo ca 10 – 15 min, da se začne gostiti.
  4. Pripravimo sir, ki ga narežemo na tanke manjše rezine.
  5. Pripravimo šunko – rezine natrgamo
  6. V ponev za pečico ali pekač damo na dno najprej malo bele omake.
  7. Na belo omako dodamo malo paradižnikove omake. Na to položimo palačinke eno zraven druge, na palačinke damo sir in na sir šunko. Posujemo s peteršiljem in začnemo z novo plastjo. Naredimo 3 – 4 plasti, odvisno od pekača.
  8. Zaključimo z belo in rdečo omako in posujemo s parmezanom in peteršiljem (ni nujno).
  9. Damo v ogreto pečico 180 st in pečemo ca 40 – 45 min.
  10. Pustimo da se za 15 min ohladi, da lažje režemo.

Zraven paše solata. Recept sem priredila po Jamie Oliverju, njegov je malo preveč zapleten.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom