Limonina pita

Sestavine za pekač za pito 26 – 27 cm

Zahtevnost: srednje

Čas priprave: 2 uri, najmanj 2 uri počivanja v hladilniku, da se krema strdi

Sestavine

Testo:

  • 250 g pšenične ali pirine moke
  • 150 g omehčanega masla
  • Ščepec soli
  • 10 g sladkorja prahu
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak (beljak shranite za meringo)

Limonina krema:

  • 150 g sladkorja
  • 75 g omehčanega masla
  • 1 žlička agar agar ali 2 lističa želatine
  • Mini žlička ekstrakta vanilje ali pol stroka vanilje
  • 1 žlica pudinga vanilje
  • 2 jajci
  • sok 2 limon
  • drobno naribana lupinica bio limone

Krema s pomarančo:

  • 200 kondenziranega mleka
  • 100 gr sladkorja (če mleko ni sladko, če je sladko, ni treba – piše na embalaži)
  • 2 rumenjaka (beljaka prihranite za meringo)
  • 50 gr stisnjenega soka pomaranče

Meringa:

  • 3 beljaki
  • 150 g sladkorja
  • 1 mali ščep soli

Priprava:

1. V skledi zmešamo vse sestavine in zamesimo testo za pito. Ne mesimo dolgo, samo toliko, da se vse poveže.

2. Testo damo v prozorno folijo in vsaj za 2 uri v hladilnik.  

3. Za limonino kremo zmešamo jajci s sladkorjem, da se speni, dodamo maslo, vaniljo, sok limone. Agar agar zmešamo z malo vode in pogremo v lončku, dodamo v kremo.  Zmes za kremo damo v posodo in kuhamo na rahli toploti, da zavre in se začne gostiti. Ves čas mešamno.

4. Kuhano limonino kremo ohladimo tako, da jo damo na večji pladenj, da se ohladi in pokrijemo s prozorno folijo, da ne nastane kožica na vrhu.

5. Za kremo s pomarančo skuhamo mleko, jajca in sladkor penast zmešamo, dodamo pomarančni sok in vrelo mleko. Zmešamo dobro.

6. Testo vzamemo iz hladilnika, pustimo 15 minut, da se temperira. Med papirjem za peko testo razvaljamo v velikosti pekača in ga z valjarjem vred položimo preko pekača z robom. Da je testo enakomerno z roko na rahlo pritiskamo na stranice pekača, da se testo prime.

7. Na testo damo papir za peko in na papir fižol ali riž, da obteži testo. Pečemo 15 minut v ogreti pečici na 180 st.

8. Ko je testo pečeno, odstranimo papir in fižol. Testo ohladimo.

9. Na ohlajeno testo zlijemo pomarančno kremo (tekočino) in damo v toplo pečico na 180 st za 20 – 25 min. Zgoraj mora biti lepo zapečeno, na sredi pa še malo rahlo.

10. Testo damo v hladilnik vsaj za 30 min., da se ohladi.

11. Skuhamo meringo: beljake s ščepcem soli in sladkorjem kuhamo na sopari (pod posodo damo lonec z vodo, ki vre) da pridemo na 65 stopinj. Takrat so beljaki pasterizirani.

12. Beljake stepamo ca 10 min, da so popolnoma stepeni in vršički ne padejo dol.

13. Limonino kremo, ki se je med tem strdila, nabrizgamo po piti, enako naredimo z meringo.

Sladico sem priredila po receptu Nine Babič, kjer je bilo veliko preveč kreme in meringe za moj pekač za pito, pa tudi postopke sem malo priredila sistemu, ki ga poznam.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom