Zahtevnost: srednja
Čas priprave: priprava 20 min, vzhajanje ca 50 min, priprava in peka ca 30 min
Sestavine:
- 400 gr moke
- Pol kocke kvasa
- 75 gr masla
- 210 ml mleka
- 100 gr sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička cimeta
- Pol žličke kardamoma (ni nujno)
- Limonina lupinica
- Žlica ruma
- Ščepec soli
Nadev, količine so za pol testa (pol čoko in pol marmelade):
- 3 žlice nutele
- 1 dl sladke smetane
- 50 gr lešnikov
- 4 žlice marmelada
Priprava:
- Pripravimo kvasec: v 1 dl mlačnega mleka (od cele količine) damo 1 žličko sladkorja, 1 žlico moke in zdrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja
- Maslo zagrejemo.
- V posodo presejemo moko, dodamo rumenjak, sladkor, začimbe, rum, preostalo mleko.
- Dodamo vzhajan kvasec in maslo.
- Mesimo ročno 10 min ali z mešalnikom za testo.
- Testo mora biti voljno, srednje mehko in gladko. Pokrijemo s prtičkom in pustimo, da vzhaja na dvojno velikost.
- Pripravimo nadev: nasekljamo čokolado in jo stopimo nad soparo, dodamo smetano, nutelo in lešnike in lepo gladko zmešamo.
- Ko je testo vzhajano, ga damo na 2 dela (lahko tudi enega, če imate večjo mizo) in tanko razvaljamo.
- Pečico damo na 180 st. V večji pekač damo peki papir.
- Premažemo celo testo z nadevom.
- Prepognemo testo na pol.
- S koleščkom po dolgem narežemo trakove. Pri strani jih z prsti malo stisnemo, da nam ne gre masa iz testa pri peki.
- Vsak trak zvijemo na rahlo iz vsake strani, kot če bi zavijali bonbone (vsak konec v drugo smer). Naguban trak zvijemo v polžka.
- Polžke polagamo v pekač vsaj 1 cm stran od drugega, da se ne primejo, ker v pečici še malo vzhajajo. Premažemo z jajcem, še posebej po robovih.
- Pečemo ca 30 min na 180 st.