Švedski navihančki

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: priprava 20 min, vzhajanje ca 50 min, priprava in peka ca 30 min

Sestavine:

  • 400 gr moke
  • Pol kocke kvasa
  • 75 gr masla
  • 210 ml mleka
  • 100 gr sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička cimeta
  • Pol žličke kardamoma (ni nujno)
  • Limonina lupinica
  • Žlica ruma
  • Ščepec soli

Nadev, količine so za pol testa (pol čoko in pol marmelade):

  • 3 žlice nutele
  • 1 dl sladke smetane
  • 50 gr lešnikov
  • 4 žlice marmelada

Priprava:

  1. Pripravimo kvasec: v 1 dl mlačnega mleka (od cele količine) damo 1 žličko sladkorja, 1 žlico moke in zdrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja
  2. Maslo zagrejemo.
  3. V posodo presejemo moko, dodamo rumenjak, sladkor, začimbe, rum, preostalo mleko.
  4. Dodamo vzhajan kvasec in maslo.
  5. Mesimo ročno 10 min ali z mešalnikom za testo.
  6. Testo mora biti voljno, srednje mehko in gladko. Pokrijemo s prtičkom in pustimo, da vzhaja na dvojno velikost.
  7. Pripravimo nadev: nasekljamo čokolado in jo stopimo nad soparo, dodamo smetano, nutelo in lešnike in lepo gladko zmešamo.
  8. Ko je testo vzhajano, ga damo na 2 dela (lahko tudi enega, če imate večjo mizo) in tanko razvaljamo.
  9. Pečico damo na 180 st. V večji pekač damo peki papir.
  10. Premažemo celo testo z nadevom.
  11. Prepognemo testo na pol.
  12. S koleščkom po dolgem narežemo trakove. Pri strani jih z prsti malo stisnemo, da nam ne gre masa iz testa pri peki.
  13. Vsak trak zvijemo na rahlo iz vsake strani, kot če bi zavijali bonbone (vsak konec v drugo smer). Naguban trak zvijemo v polžka.
  14. Polžke polagamo v pekač vsaj 1 cm stran od drugega, da se ne primejo, ker v pečici še malo vzhajajo. Premažemo z jajcem, še posebej po robovih.
  15. Pečemo ca 30 min na 180 st.
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom