SOLATA NICOISE je odlična in enostavna jed za spremljanje otvoritve Olimpijskih iger v Parizu. Je klasična francoska solata iz mesta Nice, enostavna za pripravo in privlačna za oko. Začne se z velikim krožnikom listnate zelenjave in se prelije s kuhanimi jajci, tunino v kosmičih, mladim krompirčkom, paradižnikom, kumaro, rdečo čebulo, olivami in solatnim prelivom.
SESTAVINE za 4-6 oseb:
- 3 – 4 kuhane krompirje (skuhamo olupljene, olupimo in narežemo)
- večjo pest kuhanega stročjega fižola
- glava mehkejše solate, lahko kristalka
- 4 – 6 v pol trdo kuhanih jajc (6 minut)
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 2 – 3 tune v pločevinki
- 1 – 2 kumare
- Šop mlade čebule
- Lahko dodate še kako drugo zelenjavo, ki vam je všeč
- Olive.
Za preliv vinaigrette:
- 1 dl oljčnega olja
- 0,5 dl jabolčnega ali vinskega ali drugega kisa ali limoninega soka
- sol, poper
- lahko žlica gorčice
POSTOPEK:
- Skuhamo krompir, stročji fižol in jajca
- Operemo vso ostalo zelenjavo in solato
- Češnjev paradižnik, kumare in čebulo narežemo
- Na ovalni krožnik najprej naložimo kot podlago liste solate
- Po sliki razporedimo različne vrste zelenjave, na sredo damo tunino iz pločevinke in polovičke jajc.
- Prelijemo s pripravljenim prelivom.