Ratatuille

Ratatuille – Ratatu

Besedo ratatouille viri prvič omenjajo leta 1778 kot jed iz ostankov hrane in šele kasneje za jed iz različnih vrst zelenjave.

Jed je bila navdih tudi za animirani film z oskarjem nagrajenega režiserja Brad Birda, posnet 2007. Zgodba govori o podganici Remy, z izrednim kuharskim talentom. Remy je pripravil tudi genialno jed Ratatuille, ki je zoprnega kritika spremenila v prijetnega in vedrega človeka.

Provansalska kuhinja ima še podobno jed BOHÉMIENNE, iz jajčevcev, paradižnika in česna. Ratatouille spominja tudi na PIPERADE, baskovsko jed iz paradižnikov, paprik in pimenta. Italijani imajo podobno jed caponata ali peperonata.

Za pripravo je jed sicer enostavna, vendar je precej boljša, če si vzamemo nekaj več časa in zelenjavo lepo razrežemo na enake kose ali kolobarje in posebej popečemo. Jed je naslednji dan še boljša, zato je super tudi za obiske, saj jo pripravimo dan prej.

SESTAVINE za 4 osebe:

  • 300 g jajčevcev
  • 300 g bučk
  • 300 g paprike mešano (rdeča, zelena)
  • 400 g zrelega paradižnika
  • 250 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 dl domače paradižnikove mezge
  • olivno olje
  • sol, poper
  • sveža zelišča po okusu (timijan, šetraj, bazilika, majaron, lovor, rožmarin)

PRIPRAVA:
1. Zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na enake koščke: majhne kvadrate ali kolobarje enake velikosti.

2. V ponvi na oljčnem olju najprej prepražimo čebulo, po 10 min dodamo drobno sesekljan česen in pražimo še 5 min. Stresemo v drugo posodo.

3. V ponev damo malo olja in melancane, ki jih tudi pražimo 10 – 15 min, da se zmehča in malo porjavi. Stresemo v drugo posodo.

4. V ponev damo papriko in jo ca 10 min pražimo, da se zmehča. Stresemo v drugo posodo.

5. V ponev damo bučke in jih 5 – 10 min pražimo, da se zmehčajo. Stresemo v drugo posodo.

6. V ponev damo vse začimbe in paradižnikovo mezgo, 2-3 min popekamo in dodamo paradižnik. Pražimo ca. 5 min, nato dodamo vso preostalo zelenjavo, premešamo in skupaj popekamo še 10 min, da se okusi lepo prepojijo. Solimo in popramo po okusu.

Zraven ponudimo francoske bagete, lahko tudi pire krompir, pečeno polento…

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom