Z jabolčnimi polžki boste navdušili sebe, družino in prijatelje, porabili pa ne več ko 30 min. Zelo enostavno, primerno tudi za čiste začetnike.
SESTAVINE za 10 polžkov:
- 2 x sveže listnato testo (zavito)
- 3-4 jabolka, odvisno od velikosti
- 2 žlici marelične marmelade
- 1 limona
- 2 vanilin sladkorja
- pest brusnic ali rozin
- 2 žlici mletih mandlev ali orehov
- 50 gr masla
- 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
- 2 žlici mletih keksov ali drobtin
- cimet
PRIPRAVA:
- Listnato test hranimo v hladilniku, pred uporabo pa ga damo za 20 min na sobno temp da se zmehča a ne preveč, sicer ga ne morem zaviti
- Jabolka olupimo in razrežemo na majhne koščke, dobro pokapamo z limono, da ostanejo bela
- V ponev damo maslo in ga na rahlem ognju tako dolgo grejemo, da postane lešnikove barve in zadiši.
- Dodamo sladkor, vanilin – 2 min in popekamo, da se sladkor raztopi
- Dodamo jabolka in jih ca 10 min na srednji temp. pokuhavamo, da se jabolka malo zmehčajo. Pustimo, da se ohladijo. To je zelo pomembno, saj bi topla jabolka stopila testo
- Testo razvijemo kar na papirju, v katerem je zavito. Z roko privzdignemo testo in papir rahlo pomokamo, da se nam ne sprijema
- Testo razdelimo na 5 delov (daljšo stranico) in prerežemo s koleščkom ali nožem
- Testo po sredi premažemo z marelično ali breskovo marmelado
- Po sredi naložimo ca 1,5 žlic jabolk, posujemo z deležem lešnikov (1od 5), dodamo malo cimeta
- Po robovih premažemo z maslom in robove po dolgem s prsti stisnemo v cevasto testo. Dob obrnemo na dno.
- Zavijemo v polžka, kot se vidi na sliki in polagamo na pekač s peki papirjem.
- Ko so vsi polžki pripravljeni, premažemo z maslom in damo v ogreto pečico.
- Pečemo 30 – 40 min na 180 stopinj.
- Po želji posujemo s sladkorjem.
Namesto jabolk lahko uporabimo slive, breskve ali fige in enako marmelado.