Polžkov tik-tak štrudelj

Z jabolčnimi polžki boste navdušili sebe, družino in prijatelje, porabili pa ne več ko 30 min. Zelo enostavno, primerno tudi za čiste začetnike.

SESTAVINE za 10 polžkov:

  • 2 x sveže listnato testo (zavito)
  • 3-4 jabolka, odvisno od velikosti
  • 2 žlici marelične marmelade
  • 1 limona
  • 2 vanilin sladkorja
  • pest brusnic ali rozin
  • 2 žlici mletih mandlev ali orehov
  • 50 gr masla
  • 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
  • 2 žlici mletih keksov ali drobtin
  • cimet

PRIPRAVA:

  1. Listnato test hranimo v hladilniku, pred uporabo pa ga damo za 20 min na sobno temp da se zmehča a ne preveč, sicer ga ne morem zaviti
  2. Jabolka olupimo in razrežemo na majhne koščke, dobro pokapamo z limono, da ostanejo bela
  3. V ponev damo maslo in ga na rahlem ognju tako dolgo grejemo, da postane lešnikove barve in zadiši.
  4. Dodamo sladkor, vanilin – 2 min in popekamo, da se sladkor raztopi
  5. Dodamo jabolka in jih ca 10 min na srednji temp. pokuhavamo, da se jabolka malo zmehčajo. Pustimo, da se ohladijo. To je zelo pomembno, saj bi topla jabolka stopila testo
  6. Testo razvijemo kar na papirju, v katerem je zavito. Z roko privzdignemo testo in papir rahlo pomokamo, da se nam ne sprijema
  7. Testo razdelimo na 5 delov (daljšo stranico) in prerežemo s koleščkom ali nožem
  8. Testo po sredi premažemo z marelično ali breskovo marmelado
  9. Po sredi naložimo ca 1,5 žlic jabolk, posujemo z deležem lešnikov (1od 5), dodamo malo cimeta
  10. Po robovih premažemo z maslom in robove po dolgem s prsti stisnemo v cevasto testo. Dob obrnemo na dno.
  11. Zavijemo v polžka, kot se vidi na sliki in polagamo na pekač s peki papirjem.
  12. Ko so vsi polžki pripravljeni, premažemo z maslom in damo v ogreto pečico.
  13. Pečemo 30 – 40 min na 180 stopinj.
  14. Po želji posujemo s sladkorjem.

Namesto jabolk lahko uporabimo slive, breskve ali fige in enako marmelado.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom