PREŠEREN KOT GURMAN

KUHARICA V PREŠERNOVEM ČASU

Menda je France Prešeren že doma rad dobro jedel, še bolj pa kot študent na Dunaju. Kot pravnik je spadal med premožnejše ljudi, ki so jedli dobre a zapletene jedi. Kuharica  Katharine Werderdus je takratne meščanske jedi zapisala v bohoričici, posodobil in preizkusil pa jih je doktor etnologije in kuhar Boris Kuhar v knjigi »Kuharica v Prešernovem času«.

Nekaj jedi, ki jih je rad jedel Prešeren in so zapisane v knjigi Borisa Kuharja:

  • rumena juha iz brinovih jagod in petelinčki,
  • žolca iz jezikov
  • z rižem nadevane ohrovtove klobase
  • piščančji ragu
  • cmočki v kuhanem vinu in s šatojem
  • dušene zarebrnice s kostanjem
  • pečenega kljunača s »šnitami«
  • »šnefov drek« – kljunačeva sekanica
  • pršut na solati
  • pomarančna torta
  • rumova žolca
  • kranjski štruklji.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom