KUHARICA V PREŠERNOVEM ČASU
Menda je France Prešeren že doma rad dobro jedel, še bolj pa kot študent na Dunaju. Kot pravnik je spadal med premožnejše ljudi, ki so jedli dobre a zapletene jedi. Kuharica Katharine Werderdus je takratne meščanske jedi zapisala v bohoričici, posodobil in preizkusil pa jih je doktor etnologije in kuhar Boris Kuhar v knjigi »Kuharica v Prešernovem času«.
Nekaj jedi, ki jih je rad jedel Prešeren in so zapisane v knjigi Borisa Kuharja:
- rumena juha iz brinovih jagod in petelinčki,
- žolca iz jezikov
- z rižem nadevane ohrovtove klobase
- piščančji ragu
- cmočki v kuhanem vinu in s šatojem
- dušene zarebrnice s kostanjem
- pečenega kljunača s »šnitami«
- »šnefov drek« – kljunačeva sekanica
- pršut na solati
- pomarančna torta
- rumova žolca
- kranjski štruklji.