Slana bučna pita

Pita je primerna za večerjo ali malico kot samostojna jed ali predjed. Pri količini porcije bodite previdni, ker je precej nasitna, zlasti, če jo pripravljate za predjed. Klasičen 26 cm premera. Pekač za pite zadostuje za 6 – 8 jedcev kot samostojna jed, kot predjed pa za 10 – 12 oseb.

Sestavine za testo:

  • 250 gr moke, pol gladke pšenične ali bolje pirine in pol ostre moke
  • 150 gr masla na sobni temperaturi, drobno narezanega
  • Ščepec soli
  • 1 jajce

Sestavine za nadev:

  • 1,5 kg buče hokaido
  • 250 gr smetane za kuhanje
  • 50 gr masla
  • 1 jajce
  • Sol, poper,  muškatni orešček, kurkuma

Priprava:

  1. Vse sestavine za testo zgnetemo v gladko maso
  2. Testo oblikujemo v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in ga damo za min. 30 min v hladilnik počivat. Če bo v hladilniku dalj časa, ga pred valjanjem dajte 30 min prej iz hladilnika

Medtem pripravimo nadev:

  1. Buči odrežemo zgornji pokrov, damo na polovico in iz vsake narežemo rezine, ki ji očistimo sredice in semena. Semena lahko kasneje popečete.
  2. Na največji pekač od pečice damo peki papir in nanj razporedimo kose buče
  3. Damo v pečico na 180 st. za 30 – 40 min, odvisno od trdote buče. Pečena je, ko gre vilica skozi. Vzamemo iz pečice in malo ohladimo
  4. Damo v posodo in zmešamo s paličnim mešalnikom v pire, ki pa ni treba, da je čisto gladek
  5. Maslo pogrejemo in počakamo, da rahlo porjavi, da dobi okus, dodamo čebulo in rahlo popekamo 10 – 15 min
  6. Dodamo bučni pire, ca 5 min popekamo, pazimo, da se ne zažge
  7. Dodamo smetano in razžvrkljano jajce in vse začimbe
  8. Poskusimo, mora biti dovolj slano, okusi naj se kurkuma, lahko je rahlo pekoče, če dodamo malo čilija

Medtem, ko se buča peče, pripravimo testo:

  1. Pekač dobro namažemo z maslom po dnu in po straneh
  2. Testo razvaljamo med dvema papirjema za peko, ki  jih prej pomokamo, da se testo ne sprime na valjar. Zvaljamo v velikosti premera pekača + za rob ca 1-2 cm
  3. Testo prepikamo z vilico in damo v pečico za 20 min na 180 st (brez ventilacije)
  4. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi
  5. Nadevamo z nadevom in pečemo ca 40 min v pečici na 180 st.

Jemo lahko vroče, toplo ali hladno.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom