Biskvitne kocke, oblite s čokolado in povaljane v kokosu so v Avstraliji in na Novi Zelandiji tako poznana sladica, da imajo celo svoj dan – 1. julij: National Lamington Day. Ime je dobila po Lordu Lemingtonu, Avstralskem guvernerju med 1895 in 1901.
Sladico naj bi po eni varianti naredil francoski kuhar Lorda Lemingtona Armand Galland, ki je moral na hitro pripraviti sladico za nenapovedane goste. Biskvit od prejšnjega dne je razrezal na kocke, pomočil v raztopljeno čokolado in povaljal v kokosu. Sladica je postala uspešnica.
Kako je recept prišel v naše kraje in dobil ime čupavci, ne vem. Je pa to ena najbolj razširjenih in dopadljivih sladic na našem bivšem skupnem ozemlju. Svojo varianto imajo tudi na Madžarskem, v Južnoafriški republiki, na Mavriciusu in v Clevelandu ZDA. Delajo jih tudi z rdečo marmelado ali pa napolnijo s kremo.
Vsako leto jih pripravljajo na tekmovanju Masterchef Avstralija kot posebno specialiteto.
Recept za dobre čupavce za pekač ca 40 x 30 cm (lahko tudi manši, kocke bodo višje):
Sestavine za biskvit:
- 4 jajca
- 200 gr sladkorja
- 200 gr moke
- 1 žlička sode bikarbone ali 1 pecilni prašek
- 1 vanilin sladkor
- 1 dl sončničnega olja
- 1 dl mleka
- ščepec soli
- 1 žica ruma (opcijsko)
Sestavine za čokoladni obliv:
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 300 ml mleka
- 50 gr masla
- 1 žlica ruma (ni nujno)
- 200 ali več gr kokosove moke
Priprava:
- Ločimo rumenjake in beljake
- Beljakom dodamo sol in stepemo do čvrstega, dodamo 3 žlice sladkorja (od vsega) in stepemo v trd sneg
- Rumenjake z vanilin- in sladkorjem penasto vmešamo, dodamo olje, mleko, premešamo
- Moko presejemo s pecilnim praškom in dodamo v maso, mešamo, da ni grudic
- Na koncu v 3 delih dodamo sneg iz beljakov
- Pekač namastimo in damo spodaj peki papir, maso vlijemo in poravnamo
- Pečemo v ogreti pečici na 180 st. 20 – 25 min
- Čisto ohlajen biskvit narežemo na enakomerne kocke
- Nad vrelo vodo kuhamo čokolado, maslo in mleko, da se enakomerno raztopi
- Kokosovo moko damo v globok krožnik
- Narezane kocke z roko ali zobotrebcem polagamo v čokolado in nato v kokos
- Kokosove kocke damo za par ur v hladilnik.