Caponata (capunata)

Je noro dobra sicilijanska jed, ki jo v različnih verzijah delajo tudi drugje po Italiji. V poletnih dneh boste s caponato na popečenih kruhkih ali pa kar na krožniku, zagotovo navdušili goste in domače. Receptu lahko dodate krompir ali drugo zelenjavo, hobotnico… Lahko jo pripravite dan ali dva prej, saj se je hladna.

Sestavine za srednje veliko skledo:

  • 1 kg melancan
  • 2 zeleni papriki (ni nujno), lahko tudi korenček
  • 4 olupljeni mehki paradižniki (date za 5 min v vrelo vodo, potem takoj v hladno, lepo se olupijo)
  • 2 čebuli, 4 stroke česna
  • 300 gr stebelne zelene, narezane na 1 cm kolobarje
  • ca 3 dl olja ali več
  • 2 veliki žlici vloženih kaper
  • 200 gr zelenih oliv
  • 100 gr pinjol (ni nujno)
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 100 ml rdečega vinskega kisa
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol, poper

Postopek:

  1. Melancane umijemo, obrišemo in narežemo na ca 1,5 cm velike koščke. Posolimo in pustimo na cedilu vsaj 30 min, da spustijo vodo
  2. Olupljen paradižnik stisnemo, da odteče voda in semena, na drobno narežemo
  3. Olive narežemo na 2 – 4 dele, odvisno od velikosti, enako kapre
  4. Čebulo narežemo, popečemo na oljčnem olju, dodamo česen in zeleno, vse zlato rjavo popečemo, dodamo kapre in olive in še ca 15 min popekamo. Damo na krožnik
  5. Melancane odcedimo in popivnamo s papirno brisačko
  6. V ponev damo oljčno olje ca 2 dl in v njem ocvremo melancane. V ponev ne dajte preveč melancan, ker se bodo začele kuhati in ne cvreti. Traja malo dlje a se splača
  7. Iz ponve damo melancane na brisačko, popivnamo odvečno olje
  8. V posodici zmešamo sladkor, kis in mezgo prelijemo preko pripravljene zelenjave. Dodamo melancane in veliko pest bazilike.
  9. Ohladimo. Kruhke popečemo v pečici ali v ponvi in hladno caponato nadevamo na kruhek. Božansko!

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom