Lahek, puhast, brez moke in neizmerno dober…
Ko vidim recept, z naslovom popolnoma enostavno, zdaj že vem, da ni čisto tako. Ta japonski cheese cake iz samo 5 sestavin, sem naredila 3x. In je vreden truda!
Sestavine:
- 400 gr čvrstega grškega jogurta
- 125 gr sladkorja
- 3 jajca
- 1 žlica svežega limoninega soka
- Lupinica pol limone
- Vaniljev sladkor oz. 1 žlička vaniljeve paste
Priprava:
- Vklopimo pečico na 220 st.
- Ločimo beljake in rumenjake
- Beljake zmiksamo do popolne čvrstosti in vmešamo polovico sladkorja
- Rumenjake in vse ostale sestavine zmiksamo, da se sladkor v celoti raztopi
- Počasi v 3-delih s slaščičarsko lopatko vmešamo beljake
- Tortni obroč premera 16 – 20 cm dobro namažemo z maslom na dnu in ob robu čisto do vrha
- Tortno maso počasi vlijemo v tortni model, zgoraj poravnamo in malo stresemo, da se lepo poravna
- Pečemo 8 min na 220, zmanjšamo na 200, pečemo 20 min in zmanjšamo na 120, pečemo 40 min.
- Ko mine čas, pečico izključimo, pripremo vratca in pustimo torto še 20 min v pečici.
- Ko se čisto ohladi damo v hladilnik in dobro ohladimo, najbolje čez noč.
Kje so bile zame pasti oz. kaj sem naredila drugače kot je v receptu za japonski cheese cake?
- Sirček sem nadomestila z grškim jogurtom, ker je sladica lažja
- Nisem uporabila moke niti škroba, niti dodatne maščobe, ker ni potrebe
- Tortni model bi po originalnem receptu moral dati v vodo, kar pomeni, da bi moj obstoječi, ki ima ločljivo dno, morala oviti v alu folijo, da voda ne pride v torto. To mi nikakor ni uspelo. Vedno je voda nekje našla pot do torte. Zato sem dala na dno pečice pekač z vročo vodo in torto pekla na najnižji rešetki
- Po receptu moraš dati v model peki papir. Pri meni se je obakrat papir tako napil tekočine od sestavin, da sem ga komaj ločila. Zato nisem več dala peki papirja.
Upam, da je kdo prišel do konca recepta in boste res pripravili to sicer odlično sladico.