Enostaven, sočen in nadvse slasten kolač, ki je enostaven za pripravo. Presenetil vas bo s čudovitim okusom. Primerno tudi za začetnike v peki.
SESTAVINE:
- 1 lonček jogurta
- 1 lonček rjavega trsnega sladkorja
- 2 lončka pirine moke (ali pšenične), presejane z žličko sode bikarbone
- 1 vanilin sladkor
- pol lončka stopljenega masla, ca 70 gr
- 3 jajc
- 1 žlica kakava
- 2 žlici višnjevega likerja ali maraskina ali ruma
- 1 dl višnjevega soka iz kompota ali soka zamrznjenih višenj
- višnje iz višnjevega kompota ali 0,5 kg zamrznjenih višenj
POSTOPEK:
- Ločimo beljake in rumenjake v dve posodi
- Stepemo beljake s ščepcem soli, na koncu dodamo 2 žlici sladkorja (od skupne količine)
- Stepemo rumenjake z vanilin sladkorjem in sladkorjem
- Na rahlem ognju stopimo maslo in ga počasi vlijemo v rumenjake, dodamo še sok in liker
- Moko presejemo, dodamo kakav in počasi vmešamo v rumenjakovo maso
- Na rahlo vmešamo še beljake
- Namastimo pekač za kolače in pripravljeno maso vlijemo v pekač
- V zagreti pečici na 180 st. pečemo 30 – 35 min.
- Z zobotrebcem poskusimo, če je pečeno – suh zobotrebec, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se malo ohladi, zvrnemo iz pekača.
Moj pekač je premera 24 cm.
To je to. Bolj preprosta peka skoraj ne more biti.