Silvestrski jedilnik za domače praznovanje

PREDLOGI SILVESTRSKIH JEDI ZA  DOMAČE KUHARJE

Predlog je primeren za vse, ki že imate nekaj kuharske podlage in želite z imenitno večerjo navdušiti vaše goste. Vse jedi lahko skoraj do konca pripravite da dni ali dan prej, tako, da na Silvestrovo samo dokončate in boste spočiti in zadovoljni sedli z gosti k večerji.

Jedilnik s francoskimi jedmi, primeren za kuharje z nekaj izkušnjami v kuhinji

Pastetke s piščancem in zelenjavo

Beef Bourguignon – govedina po burgundsko

Masleni pire krompi

Tarte Tatin – narobe obrnjena pita

RECEPTI:

RECEPT ZA PASTETKE S FINIM ZELENJAVNIM RAGUJEM

Sestavine:

  • Listnato testo za pastetke + modelček za izrezovanje v dveh velikostih, lahko 2 kozarca. Iz 1 v rolo zavitega kupljenega testa dobite 8 pastetk, raje pa kupite še enega, da boste imeli za rezervo
  • Por – manjši svetli del, ca 10 cm dolžine
  • 2 korenčka
  • Manjši brokoli in /ali  cvetača – manjši kos, uporabite samo cvetove
  • 2 – 3 žlice graha
  • 0,2 dl sladke smetane
  • Sok pol limone
  • 2 stroka česna,
  • Timijan, curry, sol, poper
  • Oljčno olje
  • Maslo
  • Jajce za premaz testa

Priprava:

  1. Iz listnatega testa izrežemo:
  2. Krog za podlago 
  3. Obrobo (sredni krog izločite, zunanji pa lepo »nalepite« na cel spodnji krog, da se bo naredil rob)
  4. Z razžvrkljanim jajcem premažemo podlago testa in na njo prilepimo obrobo. Vse polagamo na priložen peki papir, v katerem je bilo zavito testo
  5. Pečemo v pekaču v ogreti pečici na 220 st. 15 – 20 min, da se zlato rumeno obarvajo
  6. Na način brunoise (manjše kocke) narežemo olupljen korenček
  7. Na drobno narežemo por, brokoli in cvetačo pa na majhne cvetove
  8. Korenček skuhamo posebej
  9. Posebej skuhamo brokoli in cvetačo
  10. V ponvi na maslu popečemo por, česen in dodamo grah, potem še ostalo zelenjavo. Dodamo vsa zelišča in začimbe, popečemo, ca 5 min, da se zelenjava zmehča. Prelijemo s smetano in kuhamo še nekaj minut.

Do tu vse pripravimo dan prej

  • Pripravimo legir: rumenjak, limonin sok in malo sladke smetane dobro premešamo v penasto strukturo in dodamo v pripravljeno zelenjavno zmes. Kuhamo  – 2 minuti (če boste več kuhali, se lahko masa sesiri. A četudi se to zgodi, ni nič hudega, okus je vseeno super)
  • V pripravljene pastetke naložimo zelenjavo.
  • Okrasimo z drobnjakom.

BEEF BURGUIGNON – GOVEDINA PO BURGUNDSKO (lažja varianta), brez moke

Recept je za hitrejšo varianto. Daljši postopek je, da meso in zelenjavo že dan prej marinirate v vinu in začimbah. Naslednji dan vse poberete ven, osušite z brisačko, naprej pa uporabite tako kot je zapisano spodaj.

Sestavine za 6 – 8 oseb:

  • 1 kg lepe govedine, lahko tudi pleče ali prednje krače brez kosti
  • 600  – 800 ml rdečega vina (cabernet s., refošk ali kaj podobnega)
  • 600 ml jušne osnove
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 100 gr dimljene slanine, koščki
  • 100 gr gee masla
  • 3 stroki česna
  • 4 na kolute narezanih korenčkov
  • 1 manjši gomolj zelene ali stebelna zelena
  • Timijan, peteršilj, lovor, rožmarin
  • 12 – 15 šalotk
  • 12 – 15 šampinjonov rjavih
  • Bele vložene čebulice
  • Oljčno olje
  • Sol in poper

Priprava:  

  • Mesu odrežemo vse mastne dele, žile,  razrežemo na večje kose npr. 4 x 4 cm
  • Očistimo zelenjavo in narežemo na srednje velike koščke, kot za zelenjavno juho
  • V ponvi ali kozici meso popečemo na maslu iz vseh strani, da je lepo zlato rjavo
  • Pečeno meso prestavimo v drugo posodo
  • V isti ponvi popečemo na drobno narezano šalotko
  • Dodamo vso narezano zelenjavo in  slanino, popečemo
  • Dodamo žličko rjavega sladkorja za karamelizacijo
  • Dodamo česen in paradižnikovo mezgo
  • Zalijemo z vinom in na močnem ognju prevremo
  • Dodam meso in jušno osnovo
  • Vse skupaj damo v posodo, primerno za peko v pečici, pokrijemo s peki papirjem in s pokrovko
  • V pečici na 160 st. kuhamo 2 – 3 ure.

Lahko kuhate tudi na štedilniku, samo pazite, da se ne zažge.

Ko po dveh urah poskusite, mora biti meso čisto mehko.

Ohladimo.

Do tu lahko vse pripravimo dan prej.

Finalizacija:

  • Iz ohlajene jedi odstranimo meso.
  • Vso zelenjavo damo v mikser ali s paličnim mešalnikom zmeljemo. To daje gostoto in zato lahko jed naredite gosto brez moke.
  • Zmiksano zelenjavno maso, tekočino in meso iz prej kuhane jedi, zmešamo skupaj in kuhamo še vsaj 30 min.
  • Šampinjone očistimo, narežemo in popečemo na maslu, dodamo jedi čisto na koncu
  • Dodamo nekaj belih čebulic
  • Postresemo z narezanim peteršiljem ali drobnjakom.

Pire krompir -zagotovo obvladate, dodajte samo dvojno količino masla, kot ste dodajali do sedaj. Nikakor pa smetane, kisle smetane in podobno – če hočete francosko jed. Lahko pa seveda naredite čisto po svoje.

TARTE TATIN

 je znamenita klasična in nadvse dobra francoska sladica. Pita je menda nastala po »nesreči«, ko je navadna pita kuharici padla na tla. Kljub temu, jo je kuharica postregla. Nad sladico so bili vsi navdušeni in tako se je začel recept širiti. Pripravite jo običajno z jabolki, lahko s hruškami.

Priprava je enostavna, recept sem napisala zelo podrobno, da vam zagotovo uspe. Za peko v pečici potrebujete ponev, ki se lahko uporablja v pečici (brez plastike).

Sestavine:

Za krhko testo:

  • 250 gr bele gladke moke
  • 150 gr masla  – hladnega
  • 1 – 2 žlici hladnega mleka
  • 60 gr sladkorja
  • 1 jajce

Za karamelno osnovo:

  • 150 gr kristalnega sladkorja

Za nadev:

  • 5 – 6 srednje oz. večjih jabolk ali hrušk
  • 2 vanilin sladkorja
  • Malo cimeta
  • 4 – 5 celih klinčkov

Za čežano:

  • Eno večje ali dve manjši olupljeni jabolki
  • Malo cimeta, vanilin sladkor, 2,3 klinčki.

Priprava:

  1. Za testo v večji posodi zmešate vse sestavine. V začetku se masa ne bo povezala, kar je ok. Lahko jo med prsti gnetete – kot pesek, da se maslo čisto poveže z moko. Potem gre lepo v kepo.
  2. Pripravljeno maso malo sploščite, da boste lažje zvaljali in zavite v folijo. Dajte v hladilnik za vsaj 30 min.
  3. Olupite, izrežite pecelj, srednji del s peškami in narežite na četrtine, če so jabolka manjša, če so večja pa še četrtine na pol.
  4. Eno večje ali dve srednji jabolki narežite na manjše koščke in skuhajte čežano, dodajte 1 vanilin sladkor, malo cimeta in nekaj klinčkov. Kuhajte ca 15 do 20 min, pretlačite in pustite, da se ohladi.
  5. V litoželezno ali teflonsko ponev ali posodo dajte 150 gr sladkorja. Pustite da se sladkor na srednjem ognju raztopi, dobi zlato rjavo barvo. Ne mešajte, če se sladkor ne topi enakomerno, samo z premikom ponve, premaknete sladkor, da se enakomerno raztopi. Imejte potrpljenje, ne delajte na hitro. Topi se na 5 -6 stopnji (od 10) toplote, ca 15 – 20 min.

Če sladkor zažgete, bo vse skupaj zelo grenko. V tem primeru, naredite nov karamel.

  • Ko je sladkor stopljen, date za 5 min na stran, da se malo ohladi.
  • Na stopljeni sladkor lepo razporedite jabolka, da bodo zelo tesno skupaj.
  • Ko ste vse razporedili, na vrh dodajte še čežano, ki vam bo »zakrpala« luknje med posameznimi kosi sadja. Posujte z malo cimeta, lahko še z vanilin sladkorjem in nekaj klinčki za aromo.
  • Pečico nastavite na 180 st., da se zagreje.
  • Testo razvaljajte med dvema kosoma peki papirja v velikosti ponve, kjer je sadje – če je premer npr. 24 cm, razvaljajte na 1 cm več, ker boste testo ob robo potisnili navznoter.
  • Z razvaljanim testom prekrijte sadje v ponvi in s prsti ali kuhalnico zapognite robove navznoter.
  • Na sredini naredite zarezo v obliki križca, da bo para lahko izhajala.
  • Ponev dajte v pečico in pecite ca 40 min, da testo zlato porjavi.
  • Ko je pečeno, pustite ca 20 min, da se malo ohladi. Potem pito obrnete na pladenj, na katerem boste postregli, tako da bo testo spodaj, jabolka pa na vrhu. Pri tem pazite, ker bo izteklo verjetno nekaj soka, da se ne opečete.

Res je s pito kar nekaj dela, a je tako dobra, da se delo obrestuje. 

Uspešno kuhanje in srečno 2022 vam želim.

Petra Zlatoper

Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom