Pastirska pita

To je tradicionalna irska jed, ki jo danes strežejo na Irskem in VB. Nekoč pa je bila to jed revnih – cottage (koča). Po letu 1854 se je pojavilo tudi ime Sheperds pie.

Danes se uporablja naziv Sheperds pie če je meso jagnječe, večinoma pa se uporabi goveje meso in takrat se jed imenuje Cottage pie. Jed ima več variant, spodnji recept je klasika. Jed pripravljajo tudi znani kuharji in ji na različne načine dodajo nekaj svojega. Chef Gordon Ramsey, ki jed prodaja tudi v svoji restavraciji, doda rdečo peso. Velikokrat se pita pripravlja v različnih kuharskih tekmovanjih. Worcester omaka je tipična sestavina, lahko jo kupite, jaz sem naredila svojo.

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 2 uri

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 gr mletega govejega ali jagnječega mesa
  • Žlica masla in žlica olivnega olja
  • 2 olupljena in naribana korenčka
  • 2 stebelni zeleni
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • Malo rožmarina, sol, poper
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 žlici worchester omake
  • 1,5 dl goveje jušne osnove
  • 1 dl belega vina
  • 150 gr zmrznjenega ali graha v konzervi
  • 1 kg krompirja
  • 50 gr masla, 2 žlici toplega mleka
  • 50 gr naribanega cheddar sira

Priprava:

  1. Čebulo in česen drobno narežemo.
  2. Korenček olupimo in naribamo kot jabolka za štrudelj
  3. Zeleno narežemo na kolobarčke
  4. Krompir olupimo in ga damo kuhati v hladno vodo. Kuhamo 20 min, da gre nož lahko skozi.
  5. V ponev damo maslo in olje in popečemo vso zelenjavo 10 min. Pazimo, da se ne zažge.
  6. Dodamo vino in sotiramo, da vino izhlapi.
  7. Dodamo paradižnikovo mezgo in česen.
  8. Meso popečemo skupaj z zelenjavo, da izgubi rdečo barvo.
  9. Dodamo worchester omako in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 20 min.
  10. V tem času naredimo pire: vodo odlijemo, krompir solimo in dodamo malo popra, dobro pretlačimo, dodamo maslo, malo mleka in nariban sir. Vse dobro premešamo.
  11. V glineno posodo ali kak drug pekač damo meso z zelenjavo, na vrhu pa premažemo s pripravljenim pire krompirjem.
  12. Pečemo v zagreti pečici na 180 stopinj 30 min, da dobi pire malo rjave barve.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom