Zahtevnost: srednja
Čas priprave: 15 min za testo in 10 min za nadev, testo počiva 1 uro, peka 40 min, skupaj ca 3 ure.
V Franciji je “Quiche Lorraine” že stoletja zelo priljubljena jed in obstaja veliko receptov za njeno pripravo. V originalnem receptu je sicer brez sira, a ga Francozi zelo radi dodajo, največkrat grojer, ementalski sir ali drug sir. Lahko ga potresete neposredno po testu, lahko ga skupaj s slanino zamešate v tekoči del nadeva ali pa ga potresete po vrhu špehovke. V originalnem receptu je tudi brez mleka, samo s smetano. Lahko mešate pol pol. Nadevu lahko dodamo sesekljan por, gobice, čebulo, špinačo, sir.
Sestavine
Testo:
- 15 dag masla sobne temperature
- 25 dag večnamenske moke
- 1 čajna žlička soli
- Ščepec sladkorja
- 2 rumenjaki
- 3 žlice hladne vode
Nadev:
- 20 dag slanine, narezane na majhne kocke
- 350 ml smetane – tekoče
- 4 jajca
- 1 rumenjak
- 1 beljak za premaz testa
- Sol, poper, muškatni orešček
Priprava:
- Na hitro vmesimo testo, da bo gladko, zavijemo v folijo in v hladilniku ca 1,5 ure, da počiva.
- Testo premažemo z beljakom. To naredi zaščito, da se mokrota nadeva ne vsrka v testo.
- Pol ure pred nadaljevanjem dela, damo testo iz hladilnika. Ko se malo zmehča, ga razvaljamo v velikosti pekača z robom. Pekač lepo pokrijemo s testom in ob robu pritisnemo rahlo z roko. Testo, ki ostane čez robe, porežemo.
- Testo dobro premažemo z beljakom in ga damo v hladilnik še vsaj za 30 min, da se beljak strdi. To prepreči, da se testo navlaži od nadeva.
- Slanino narežemo na majhne kocke in jo popečemo. Odstranimo iz ponve na papirno brisačo, da popije maščobo.
- Smetani dodamo sol, malo muškatnega oreščka in poper. Eno za drugim vlivamo v smetano jajce in dobro žvrkljamo, na koncu še rumenjaka.
- Nadev prelijemo po hladnem testu.
- Damo v pečico na 180 st. za 40 min.
- Ko je pečeno, pojemo toplo, lahko pa tudi kasneje hladno. Oboje je okusno.