Quiche Lorraine

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 15 min za testo in 10 min za nadev, testo počiva 1 uro, peka 40 min, skupaj ca 3 ure.

V Franciji je “Quiche Lorraine” že stoletja zelo priljubljena jed in obstaja veliko receptov za njeno pripravo. V originalnem receptu je sicer brez sira, a ga Francozi zelo radi dodajo, največkrat grojer, ementalski sir ali drug sir. Lahko ga potresete neposredno po testu, lahko ga skupaj s slanino zamešate v tekoči del nadeva ali pa ga potresete po vrhu špehovke. V originalnem receptu je tudi brez mleka, samo s smetano. Lahko mešate pol pol. Nadevu lahko dodamo sesekljan por, gobice, čebulo, špinačo, sir.

Sestavine

Testo:

  • 15 dag masla sobne temperature
  • 25 dag večnamenske moke
  • 1 čajna žlička soli
  • Ščepec sladkorja
  • 2 rumenjaki
  • 3 žlice hladne vode

Nadev:

  • 20 dag slanine, narezane na majhne kocke
  • 350 ml smetane – tekoče
  • 4 jajca
  • 1 rumenjak
  • 1 beljak za premaz testa
  • Sol, poper, muškatni orešček

Priprava:

  1. Na hitro vmesimo testo, da bo gladko, zavijemo v folijo in v hladilniku ca 1,5 ure, da počiva.
  2. Testo premažemo z beljakom. To naredi zaščito, da se mokrota nadeva ne vsrka v testo.
  3. Pol ure pred nadaljevanjem dela, damo testo iz hladilnika. Ko se malo zmehča, ga razvaljamo v velikosti pekača z robom. Pekač lepo pokrijemo s testom in ob robu pritisnemo rahlo z roko. Testo, ki ostane čez robe, porežemo.
  4. Testo dobro premažemo z beljakom in ga damo v hladilnik še vsaj za 30 min, da se beljak strdi. To prepreči, da se testo navlaži od nadeva.
  5. Slanino narežemo na majhne kocke in jo popečemo. Odstranimo iz ponve na papirno brisačo, da popije maščobo.
  6. Smetani dodamo sol, malo muškatnega oreščka in poper. Eno za drugim vlivamo v smetano jajce in dobro žvrkljamo, na koncu še rumenjaka.
  7. Nadev prelijemo po hladnem testu.
  8. Damo v pečico na 180 st. za 40 min.
  9. Ko je pečeno, pojemo toplo, lahko pa tudi kasneje hladno. Oboje je okusno.
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom