Rižota po milansko

Ko enkrat poskusite kremasto žametni okus rižote po milansko, ne boste hoteli jesti nobene druge. Pripravite jo lahko z različnimi dodatki, osnovna je najboljša z rižem arborio. Okus žafrana daje zlato barvo in odlično poveže jed v čudovito žametno specialiteto.

Na rižoto morajo gostje za mizo vedno čakati. Če vam prinesejo rižoto v 5 minutah, veste, da ni sproti pripravljena. Sicer pa rižota dela kuharjem veliko težav, obstaja veliko načinov, skoraj vsak kuhar dela drugače.

Zahtevnost: srednje

Čas priprave: 20 min

Sestavine:

  • 2 beli čebuli
  • 80 – 100 gr arborio riža za glavno jed ali pa 60 gr za predjed
  • 100 gr masla – približno
  • Ščepec žafrana (z žafraniko je okus drugačen, barva pa je podobna)
  • Jušna osnova, lahko zelenjavna ali piščančja, ki ji dodate žafran, da se lepo obarva, ca 1 lit
  • 1 jušna žlica sira mascarpone
  • Parmezan

Priprava:

  1. Čebuli olupimo in drobno sesekljamo
  2. V ponvi na maslu popečemo čebulo, pazimo, da ne porjavi ampak samo postekleni
  3. V ponev dodamo riž
  4. Jušno osnovo dodajamo počasi, zajemalko za zajemalko in ves čas mešamo – to je bistvo te rižote, saj se ne sme kuhati v veliko tekočine.
  5. Po ca. 12 – 14 minutah, dodamo mascarpone in parmezan. Pokuhamo še 1 minuto in konec. Takoj odnesemo na mizo.
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom