Ko enkrat poskusite kremasto žametni okus rižote po milansko, ne boste hoteli jesti nobene druge. Pripravite jo lahko z različnimi dodatki, osnovna je najboljša z rižem arborio. Okus žafrana daje zlato barvo in odlično poveže jed v čudovito žametno specialiteto.
Na rižoto morajo gostje za mizo vedno čakati. Če vam prinesejo rižoto v 5 minutah, veste, da ni sproti pripravljena. Sicer pa rižota dela kuharjem veliko težav, obstaja veliko načinov, skoraj vsak kuhar dela drugače.
Zahtevnost: srednje
Čas priprave: 20 min
Sestavine:
- 2 beli čebuli
- 80 – 100 gr arborio riža za glavno jed ali pa 60 gr za predjed
- 100 gr masla – približno
- Ščepec žafrana (z žafraniko je okus drugačen, barva pa je podobna)
- Jušna osnova, lahko zelenjavna ali piščančja, ki ji dodate žafran, da se lepo obarva, ca 1 lit
- 1 jušna žlica sira mascarpone
- Parmezan
Priprava:
- Čebuli olupimo in drobno sesekljamo
- V ponvi na maslu popečemo čebulo, pazimo, da ne porjavi ampak samo postekleni
- V ponev dodamo riž
- Jušno osnovo dodajamo počasi, zajemalko za zajemalko in ves čas mešamo – to je bistvo te rižote, saj se ne sme kuhati v veliko tekočine.
- Po ca. 12 – 14 minutah, dodamo mascarpone in parmezan. Pokuhamo še 1 minuto in konec. Takoj odnesemo na mizo.