Porchetta

Ta čudovita pečenka iz svinjske potrebušine je ena najbolj slastnih mesnih italijanskih jedi. Menda izhaja iz področja osrednje Italije, iz pokrajine Latio. Zato jo v Rimu lahko v prazničnih dneh kot pečenko prodajajo skoraj povsod. To je sicer jed za celo družino ali družbo prijateljev, saj jo je dovolj tudi za 10 oseb. Pripravila sem jo po receptu enega izmed dveh požrešnih Italijanov – Gennara.

Zahtevnost: primerno za tiste z nekaj izkušnjami v kuhinji

Čas priprave: 1 ura priprave, 3 – 4 ure peke, ca 1 ura počivanja

Sestavine za 8 – 10 oseb:

  • 2, 6 – 3 kg potrebušino, ki jo najbolje mesar prereže »odpre« kot knjigo na vsako stran, da je čim bolj tanko, saj drugače ne bo mogoče pečenke zaviti
  • Ca 10 rezin dobre čisto tanko narezane mortadele
  • 1 na drobno narezana čebula
  • 0,20 kg mešanega mletega mesa
  • 0,20 kg piščančjih jetrc
  • 2 dl belega vina, lahko je polsladko
  • Eno večjo pest rozin (manjših)
  • Eno večjo pest popečenih pinjol (popečene v posodici za kratek čas)
  • 0,20 kg kruha, namočenega kratko v vodi
  • Naribana limonina lupinica
  • Peteršilj
  • Žajbelj, rožmarin, timijan
  • Sol, poper

Priprava:

Meso položimo na večjo ploščo ali mizo in ga natremo s soljo in poprom in pokapamo z vinom. Z roko vse dobro vtremo v meso.

Pripravimo vse sestavine za nadev:

  1. Jetrca čisto na drobno zrežemo
  2. Na drobno sesekljamo čebulo
  3. V ponvici ali v pečici popečemo pinjole, da zadišijo
  4. Čebulo na oljčnem olju rahlo popečemo, dodamo mleto meso, popečemo 2 – 3 min
  5. Dodamo 1,dl belega vina, pokuhamo, da izhlapi
  6. Dodamo jetrca, pinjole, žlico žajblja rožmarina in timijana (sesekljamo skupaj). Popečemo še par minut
  7. Solimo in popramo. Pustimo, da se malo ohladi
  8. Drobno nasekljamo peteršilj in ga damo v maso.
  9. V vodi namočen kruh zelo dobro stisnemo, da odteče vsa voda. Damo v maso z mesom
  10. Jajce razžvrkljamo in ga dodamo v maso
  11. Dodamo naribano limonino lupinico
  12. Nadev premažemo po mesu
  13. Na nadev razporedimo rezine mortadele
  14. Pečenko tesno zvijemo in prevežemo z vrvico
  15. Pečemo na 180 st 30 min odkrito
  16. Pečenko pokrijemo s folijo in pečemo še ca 2 – 2,5  ure pokrito.
  17. Odkrijemo in zapečemo ca 30  min še od zgoraj, da bo lepo hrustljavo
  18. Ko je pečeno, damo iz pečice in pustimo, da počiva vsaj 30 min.
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom