Sestavine:
- 15 dag masla
- 7,5 dag sladkorja
- 7,5 dag sladkorja v prahu
- 6 rumenjakov
- 6 beljakov
- 15 dag čokolade za kuhanje
- 15 dag moke (originalno je bila, jaz dam kar pirino)
- Pol pecilnega praška ali 1 žlička sode bikarbona
Za glazuro: 15 dag čokolade za kuhanje, 10 dag masla in 1 žlica mleka.
Priprava:
- Nad soparo z žlico mleka raztopimo čokolado (narezano na koščke ali solzice) in maslo, malo ohladimo (10 min)
- Beljake stepemo s ščepcem soli in dodajamo sladkor v prahu
- Rumenjake stepemo s sladkorjem
- Moko presejemo in dodamo pecilni prašek ali sodo bikarbono
- V stepene rumenjake počasi vmešavamo stopljeno čokolado v gladko zmes
- Vmešamo presejano moko
- Na koncu počasi vmešamo beljake
- Pekač premera 26 cm namažemo z maslom in posujemo z moko. Na dno damo peki papir.
- Pečemo na 180 st. 30 – 35 min.
Pečeno torto pustimo, da se ohladi (če ni ohlajena, lahko testo poči). Prerežemo na pol in premažemo z dobro marelično marmelado. Sestavimo in premažemo celo z marmelado. Pustimo, da se marmelada dobro vpije.
Pripravimo glazuro (nad soparo) iz 15 dag čokolade in 10 dag masla – da je čisto gladko.
Od sredine navzven polivamo čokolado po torti in po straneh. Režemo hladno. Najbolje, da je v hladilniku čez noč.