Če je Mozartova kroglica sinonim za Salzburg, je Sacher torta sinonim za Dunaj.
Zgodovina Sacher torte sega v leto 1832, ko je knez Metternich svoji dvorni kuhinji naročil, da zanj in njegove visoke goste pripravijo posebno sladico. Ker pa je glavni kuhar zbolel, je sladico moral pripraviti 16- letni vajenec Franc Sacher in navdušil goste.
Kasneje je Sacher svojo kreacijo dobro prodajal. Njegov sin Eduard pa je kot učenec v znani slaščičarski delavnici Demel, recept izpopolnil, dodal čokoladno glazuro in marelično marmelado. Zato sta bili slaščičarni Sacher in Demel v dolgoletnih sporih, v letih med 1930 in 1965 pa je med njima vladala prava bitka. Danes obstajata Demlova Sacher torta in originalna Sacher torta.
Pred leti sem imela srečo in sem lahko obiskala obe slaščičarski delavnici. Res neverjetno kašna proizvodnja je to. Dobili smo recept, ki je sedaj tudi javno objavljen. Obstajata pa dve malenkosti, ki naredita torto sočno brez dodatnega sočenja z vodo, kar sicer velja za nezaslišano.