Kako pripraviti dobro pogostitev, napotki št. 4

Izbrali ste jedi, ki jih boste pripravili, nabavili vsa živila, si naredili terminski plan, sledi finale – izvedba …

Korak št. 4: kako se organizirati pri kuhanju

Ne glede na to, ali začnete s pripravami dan prej ali na dan dogodka, je tu nekaj napotkov za učinkovito in varno delo:

  • Začnite na koncu – s sladico. Sladico pripravite v čisti kuhinji, ko ste še umirjeni, ko ne vrejo vsi piskri na štedilniku in lahko v miru preberete recept. Sladice, v nasprotju s kuhanjem, delamo po receptih.
  • V večini receptov jedi vsebujejo čebulo, seštejte vse, očistite in narežite naenkrat vso čebulo, spravite. Enako česen.
  • Očistite in narežite vso zelenjavo in spravite.
  • Narežite meso, najprej goveje in svinjsko.
  • Ko ste narezali vse, se lotite perutnine, če jo seveda imate na meniju. Perutnino je najbolj varno rezati in soliti ali marinirati z rokavicami.
  • Sproti čistite kuhinjo. Veliko bolje se boste počutili, kot da čakate do konca, ko boste utrujeni in bo pred vami, za vami in vse povsod polno ostankov živil in umazane posode. Lažje se boste organizirali in če je potrebno, vmes tudi pregledovali recepte.
  • Preračunajte si, koliko časa terja priprava oz. peka posamezne jedi. Če imate meso, ki se mora peči za vsak kg eno uro, je najbolje, da si dodate še pol ure rezerve. Tako date v pečico meso težko 3 kg npr. 4 ure pred začetkom obroka. Tako boste imeli malo rezerve in tudi časa, da se meso po peki »odpusti«.
  • Govejo juho pripravite dan prej, še boljša bo. Zelenjavne juhe lahko pripravite že zjutraj, ohladite in pred postrežbo samo pogrejte. Dobra bo.
  • Za nekatere jedi potrebujete jušno osnovo (pomeni juho): govejo, piščančjo, zelenjavno, vse lahko pripravite dan v naprej. Riž bo veliko boljši, če ga boste zalivali z jušno osnovo in ne z vodo. Praviloma imate enako jušno osnovo, kot je jed, za katero jo boste uporabili npr. piščančja osnova je za jedi s piščancem.
  • Testenin in riža ne  kuhajte v naprej. Škoda je uničiti tako čudovite sestavine. Lahko pa riž po 10 minutah obdelave (na suho) pustite na hladnem in ga do konca (15 min) obdelate tik pred postrežbo. Super bo. Testenine rabijo malo časa za pripravo, zato jih je škoda kakorkoli pripravljati v naprej. Podobno je s krompirjem, zlasti pire, ki ga morate pripraviti čisto na koncu. Pečen krompir v pečici, lahko tudi malo počaka.
  • Zelenjavo lahko skuhate v naprej, ohladite in kasneje obdelate: popečete, gratinirate ipd.
  • Solato očistite, pripravite polivko in zmešate preden date na mizo.

Z dobro pripravo in organizacijo, bo vaša pogostitev boljša, kuhinja v relativno dobri formi, vi pa tudi. Upoštevati je treba tudi rek: Vaja dela mojstra! Pa dober tek!

Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom