Madeleines

Mehki majhni piškotki značilne školjkaste oblike, narejeni iz masla, jajc, moke in medu, so ena izmed najbolj priljubljenih francoskih sladic. Ob dogodku Dan Evrope leta 2006 so Madeleines celo predstavljale Francijo.

Njihova zgodovina sega menda do leta 1.700, ko je mlada deklica Madeleine prišla v uk k slaščičarju Vojvodi Stanislasu Leszczynskemu in ni znala nič drugega kot sladico po receptu njene babice. Sladica je bila vsem všeč in nastale so svetovno znane Madeleines. Kralj Louis XV je bil nad njimi tako navdušen, da jih je prenesel v Versaille. O njih je pisal tudi Marcel PROUST, kot čudovit spomin na otroške dni, ki jih je jedel s čajem.

Najboljše Madeleines najdete v Parizu Fabrice Le Bourdat’s Blé Sucré.

Na sliki ženske iz kraja Commercy v pokrajini Lorraine, ki so v vojni 1870 vojakom takole prodajale slastne Madeleines.

Osnovni recept za madeleines

Za oblikovanje pravilne oblike je potrebno imeti modelčke, podobne kot za mafine, vendar drugačne oblike – v obliki školjke. V Sloveniji jih lahko kupite v Leclercu.

Sestavine

  • 100 gr moke
  • 100 gr sladkorja
  • 100 gr stopljenega masa
  • 20 gr medu
  • Sok pol limone
  • Žlička pecilnega praška ali sode bikarbone
  • 2 jajci

Postopek

  1. Na rahlo stepete jajci, dodate sladkor in stepate ca 3 minute
  2. Stopite maslo, dodate sok limone
  3. Jajčni masi dodajte med, stepajte še kako minuto
  4. Moko presejete čez sito in dodate jajčni masi skupaj s pecilnim praškom
  5. Vmešate maslo
  6. Pustite 2 uri na sobni temperaturi
  7. Zagrejete pečico na 220 st.
  8. Modelčke dobro namažete s stopljenim maslom in pomokate, da se ne bi prijeli.
  9. Z žlico v modelčke dajete maso, ca 30 kos.
  10. Pečete 3 minute na 220 st., zmanjšate na 200 st in pečete še 6 – 7 minut, da so zlato rjavi.

Najbolje je pojesti tople.

Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom