Kako pripraviti dobro pogostitev, napotki št. 2

Korak št. 2: koliko in kakšna živila nabaviti?

Ko govorimo o količinah živil, ki jih moramo nabaviti in količini pripravljenih jedi, moramo upoštevati, koliko hodov ima naš meni. Preprost meni je sestavljen iz 3 hodov, sledijo meniji z več hodi in slow food, ki ima vsaj 6 hodov.

  • Hladna predjed je primerna tudi za domače pogostitve. Priporočam vam, da jo pripravite, saj vas lahko reši iz zadrege, če pogostitev še ni pripravljena, gostje pa so že na vratih; za hladno predjed je primerna tudi sestavljena solata.
  • Juha – ni nujna, bolj pogosta je za kosilo kot večerjo
  • Topla predjed – če delate pogostitev prvič, jo lahko brez zadrege izpustite. Jaz obožujem tople predjedi, običajno jih naredim 2 (duo) ali 3 (tris); mediteranske kuhinje imajo ogromno predjedi od testenin, riža, zelenjavnih jedi, ribjih jedi… Pri Italijanih in Grkih je npr. glavna jed drugega pomena, saj so tople predjedi v bistvu že glavne jedi.
  • Glavna jed je osrednja jed, sestavljena običajno iz mesa, močnate priloge in zelenjave.
  • Sladica – KRALJICA POGOSTITVE.

Če dosežemo stopnjevanje kakovosti in okusov, katere vrhunec je sladica, je to odlično.
PRIPOROČAM, da pripravite manj jedi, dovolj je nekaj za prigrizniti za začetek (lahko tudi narezek), dobra juha, solata, glavna jed iz treh sestavin in sladica. To je že 7 jedi!

Večna dilema, po eni strani ne maramo, da bi nam hrana ostajala, po drugi pa nam je nerodno, če zmanjka. Kot že zadnjič zapisano – upoštevajte svoje goste in čas. Če pripravljate kosilo, se običajno poje malo več kot za večerjo. A ni nujno. Jaz skušam čim bolj točno nabaviti, ker mi siljenje s hrano ni všeč. Vsak naj poje, kolikor želi. A to se odločite vsak po svoje. Okvirne količine živil za nabavo po gostinskih normativih, sem vam zapisala v tabelo. Mogoče pride komu prav.

Normativi surovih živil za 1, 4, 6, 8 oseb

HLADNE PREDJEDIMera1 oseba4 osebe6 oseb8 oseb
Narezekdag10406080
Pršutdag6243648
Sir (bolje na koncu)dqg6243648
Francoska solatadag10406080
JUHE
Goveja / kurjalit0,20,81,21,6
Kremna juhalit0,2511,52
Rezancidag281216
Fritatidag2,5101520
Zdrobovi žličnikikos281216
TOPLE PREDJEDI
Testeninedag5203040
Gratinirana zelenjavadag145684112
Štrukljikos3121824
GLAVNE MESNE JEDI
Biftekdag145684112
Ramstekdag145684112
File mignon 3 kos po 4 dagdag4162432
Meso za golaždag145684112
Zrezek popečendag1872108144
Faširanodag145684112
Ocvrt zrezekdag166496128
Meso za rižotodag10406080
Odojekdag35140210280
Svinjska pečenkadag25100150200
Piščaneckos0,31,21,82,4
Puran s kostmidag35140210280
Puran brez kostidag2080120160
RIBE
File ribedag2080120160
Kalamari očiščenidag2080120160
OMAKEdl1468
PRILOGE
Krompir kuhandag2080120160
Krompir pečendag25100150200
Riždag5203040
Riž z zelenjavodag4162432
Cmoki 10 dag za koskos281216
Testeninedag5203040
Tortelinidag145684112
Štruklji 2 – 3 kosdag9365472
ZELENJAVNA PRILOGA
Korenček, grah, brokolidag145684112
Kislo zeljedag1872108144
Ocvrta zelenjavadag10406080
Špinačadag12487296
SOLATA
Zelenadag10406080
MENI 3 HODI
Juhadl281216
Pečenkadag145684112
Testenine s prilogodag7284256
MENI 6 HODOV
Hladna predjeddag10406080
Juhadl0,20,81,21,6
Topla predjeddag10406080
Glavna jed Idag12487296
Glavna jed IIdag12487296
Sladicadag12487296
BIFE
Hladne jedidag12487296
Tople mesne jedidag156090120
Ribje jedidag10406080
Priloga + zelenjavadag10406080
Solatadag5203040
Sladicadag10406080
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom