Korak št. 2: koliko in kakšna živila nabaviti?
Ko govorimo o količinah živil, ki jih moramo nabaviti in količini pripravljenih jedi, moramo upoštevati, koliko hodov ima naš meni. Preprost meni je sestavljen iz 3 hodov, sledijo meniji z več hodi in slow food, ki ima vsaj 6 hodov.
- Hladna predjed je primerna tudi za domače pogostitve. Priporočam vam, da jo pripravite, saj vas lahko reši iz zadrege, če pogostitev še ni pripravljena, gostje pa so že na vratih; za hladno predjed je primerna tudi sestavljena solata.
- Juha – ni nujna, bolj pogosta je za kosilo kot večerjo
- Topla predjed – če delate pogostitev prvič, jo lahko brez zadrege izpustite. Jaz obožujem tople predjedi, običajno jih naredim 2 (duo) ali 3 (tris); mediteranske kuhinje imajo ogromno predjedi od testenin, riža, zelenjavnih jedi, ribjih jedi… Pri Italijanih in Grkih je npr. glavna jed drugega pomena, saj so tople predjedi v bistvu že glavne jedi.
- Glavna jed je osrednja jed, sestavljena običajno iz mesa, močnate priloge in zelenjave.
- Sladica – KRALJICA POGOSTITVE.
Če dosežemo stopnjevanje kakovosti in okusov, katere vrhunec je sladica, je to odlično.
PRIPOROČAM, da pripravite manj jedi, dovolj je nekaj za prigrizniti za začetek (lahko tudi narezek), dobra juha, solata, glavna jed iz treh sestavin in sladica. To je že 7 jedi!
Večna dilema, po eni strani ne maramo, da bi nam hrana ostajala, po drugi pa nam je nerodno, če zmanjka. Kot že zadnjič zapisano – upoštevajte svoje goste in čas. Če pripravljate kosilo, se običajno poje malo več kot za večerjo. A ni nujno. Jaz skušam čim bolj točno nabaviti, ker mi siljenje s hrano ni všeč. Vsak naj poje, kolikor želi. A to se odločite vsak po svoje. Okvirne količine živil za nabavo po gostinskih normativih, sem vam zapisala v tabelo. Mogoče pride komu prav.
Normativi surovih živil za 1, 4, 6, 8 oseb
HLADNE PREDJEDI | Mera | 1 oseba | 4 osebe | 6 oseb | 8 oseb |
Narezek | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
Pršut | dag | 6 | 24 | 36 | 48 |
Sir (bolje na koncu) | dqg | 6 | 24 | 36 | 48 |
Francoska solata | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
JUHE | |||||
Goveja / kurja | lit | 0,2 | 0,8 | 1,2 | 1,6 |
Kremna juha | lit | 0,25 | 1 | 1,5 | 2 |
Rezanci | dag | 2 | 8 | 12 | 16 |
Fritati | dag | 2,5 | 10 | 15 | 20 |
Zdrobovi žličniki | kos | 2 | 8 | 12 | 16 |
TOPLE PREDJEDI | |||||
Testenine | dag | 5 | 20 | 30 | 40 |
Gratinirana zelenjava | dag | 14 | 56 | 84 | 112 |
Štruklji | kos | 3 | 12 | 18 | 24 |
GLAVNE MESNE JEDI | |||||
Biftek | dag | 14 | 56 | 84 | 112 |
Ramstek | dag | 14 | 56 | 84 | 112 |
File mignon 3 kos po 4 dag | dag | 4 | 16 | 24 | 32 |
Meso za golaž | dag | 14 | 56 | 84 | 112 |
Zrezek popečen | dag | 18 | 72 | 108 | 144 |
Faširano | dag | 14 | 56 | 84 | 112 |
Ocvrt zrezek | dag | 16 | 64 | 96 | 128 |
Meso za rižoto | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
Odojek | dag | 35 | 140 | 210 | 280 |
Svinjska pečenka | dag | 25 | 100 | 150 | 200 |
Piščanec | kos | 0,3 | 1,2 | 1,8 | 2,4 |
Puran s kostmi | dag | 35 | 140 | 210 | 280 |
Puran brez kosti | dag | 20 | 80 | 120 | 160 |
RIBE | |||||
File ribe | dag | 20 | 80 | 120 | 160 |
Kalamari očiščeni | dag | 20 | 80 | 120 | 160 |
OMAKE | dl | 1 | 4 | 6 | 8 |
PRILOGE | |||||
Krompir kuhan | dag | 20 | 80 | 120 | 160 |
Krompir pečen | dag | 25 | 100 | 150 | 200 |
Riž | dag | 5 | 20 | 30 | 40 |
Riž z zelenjavo | dag | 4 | 16 | 24 | 32 |
Cmoki 10 dag za kos | kos | 2 | 8 | 12 | 16 |
Testenine | dag | 5 | 20 | 30 | 40 |
Tortelini | dag | 14 | 56 | 84 | 112 |
Štruklji 2 – 3 kos | dag | 9 | 36 | 54 | 72 |
ZELENJAVNA PRILOGA | |||||
Korenček, grah, brokoli | dag | 14 | 56 | 84 | 112 |
Kislo zelje | dag | 18 | 72 | 108 | 144 |
Ocvrta zelenjava | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
Špinača | dag | 12 | 48 | 72 | 96 |
SOLATA | |||||
Zelena | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
MENI 3 HODI | |||||
Juha | dl | 2 | 8 | 12 | 16 |
Pečenka | dag | 14 | 56 | 84 | 112 |
Testenine s prilogo | dag | 7 | 28 | 42 | 56 |
MENI 6 HODOV | |||||
Hladna predjed | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
Juha | dl | 0,2 | 0,8 | 1,2 | 1,6 |
Topla predjed | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
Glavna jed I | dag | 12 | 48 | 72 | 96 |
Glavna jed II | dag | 12 | 48 | 72 | 96 |
Sladica | dag | 12 | 48 | 72 | 96 |
BIFE | |||||
Hladne jedi | dag | 12 | 48 | 72 | 96 |
Tople mesne jedi | dag | 15 | 60 | 90 | 120 |
Ribje jedi | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
Priloga + zelenjava | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |
Solata | dag | 5 | 20 | 30 | 40 |
Sladica | dag | 10 | 40 | 60 | 80 |