Kako pripraviti dobro pogostitev, napotki št. 1

Najbolj bistveno je, da boste na koncu zadovoljni vsi – gostje in tudi vi kot gostitelj. Užitek je kuhati za tiste, ki pripravljeno z veseljem pojejo.

V nekaj delih vam bom predstavila priprave na pogostitev v 4 korakih:

 • KAKO SESTAVITI NAJBOLJŠI MENI?
 • KOLIKO ŽIVIL NABAVITI?
 • KDAJ NAJ SE LOTIMO DELA – terminski plan?
 • KAKO SE ORGANIZIRATI PRI KUHANJU?

Korak št. 1: kako sestaviti najboljši meni?

Pomembni sta dve stvari:

 • vedeti, kdo so vaši gostje, kaj jedo in česa ne
 • biti prepričan, da vam je kuhanje v veselje. Če je kuhanje za vas breme in kuhate s slabo voljo, je bolje, da naročite dostavo. Tako boste srečni vsi.

Sedaj pa k načrtovanju menija:

 1. Pripravite vedno jedi, ki ste jih že kdaj pripravili in so bile dobre; to vam bo dalo samozavest in varnost, saj boste vedeli, kaj vas čaka. Vse jedi po receptih pač niso dobre.
 2. Premislite, kdo so vaši gostje, ali morda veste, kaj radi jedo… moški običajno pojedo več mesa… Porcije naj bodo temu primerno majhne / velike
 3. Če so med gosti vegetarijanci ali celo vegani, je treba jedi prilagoditi tudi njim. V tem primeru načrtujte meni že od začetka tako, da bo ustrezal vsem, vi pa boste imeli manj dela. Juha je lahko zelenjavna (grahova, porova, cvetačna, brokoli…) za vegane naj bo brez smetane in mleka. Zgostite lahko z malo krompirja.
 4. Če so med gosti otroci, pripravite vedno jed, ki bo namenjena njim. Načeloma otroci ne marajo novih okusov, sploh eksotičnih, mastnega mesa ipd. Večina otrok najraje je: pečen krompir, pire, pohančke, njoke v smetanovi omaki, špagete po bolonjsko ali v paradižnikovi omaki, mini pizze ipd.
 5. Naredite izbor takih jedi, ki jih lahko pripravite vnaprej. Težko je namreč, sploh če niste vešči, pripravljati jedi pred gosti. Z dobro organizacijo in pravimi jedmi, boste imeli tudi vi nekaj od dogodka.
 6. Nadaljevanje sledi.
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom