Panna cotta z amarettom in tropskim sadjem brez sladkorja

Priprava: 10 min za panna cotto, odleži vsaj 4 ure v hladilniku in 10 min za tropski preliv

Zahtevnost: za začetnike

Sestavine

  • 400 ml sladke smetane
  • 120 ml mleka
  •  3/4 kavne žličke Agar Agar (ali 3 lističe želatine)
  • 80 gr bele čokolade
  • 1 jušna žlica mandljevega likerja Amaretto; lahko tudi pomarančni liker Grand Marnier ali Cointerau (vse dobite v večjih trgovinah, stanejo ca 15 Eur, a jih imate za leto ali dve in zelo  izboljšajo sladice, se splača investirati)

Za tropski preliv

  • Manjša banana, olupljena, narezana
  • Zelo zrel mango, olupljen, narezan
  • Filirana* pomaranča (filirana zato, da ne čutite žilici, ki jih tudi mikser ne zdrobijo, ni pa tragično, če kar pustite)
  • Filirana mandarina
  • 2 žlici sladke smetane.

Postopek

  1. Sladko smetano in mleko počasi zagrejete (ne sme zavreti)
  2. Dodate belo čokolado v koščkih in amaretto
  3. Vmešate agar agar, da nastane lepa gladka tekočina
  4. Vlijete v kozarce ali modelčke za panna cotto ali mafine ali kar v navaden pleh za sladice, pa potem režete vsakemu posebej
  5. Hranite v hladilniku za vsak 4 ure, najbolje čez noč
  6. Vse zrezano sadje date v mikser in miksate do gladkega, če je pregosto, dodate žlico ali dve sladke smetane
  7. Panna cotto obrnete iz modelčka in prelijete s tropskim prelivom. Če je v kozarcu, pa kar prelijete čez
  8. Na vrh date drobljene mandlje ali pistacije.

* Filirano pomarančo uporabite tudi za sadno solato ali kako drugo sladico, saj bo veliko bolj okusna. Postopek traja 3 minute in ni zahteven: z nožem obrežete lupino od zgoraj navzdol, da poberete vso belo plast. Zarežete v vsako rezino, kjer je žilica in po dolžini odrežete, tako da dobite gladke krhlje.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom