Priprava: 10 min za panna cotto, odleži vsaj 4 ure v hladilniku in 10 min za tropski preliv
Zahtevnost: za začetnike
Sestavine
- 400 ml sladke smetane
- 120 ml mleka
- 3/4 kavne žličke Agar Agar (ali 3 lističe želatine)
- 80 gr bele čokolade
- 1 jušna žlica mandljevega likerja Amaretto; lahko tudi pomarančni liker Grand Marnier ali Cointerau (vse dobite v večjih trgovinah, stanejo ca 15 Eur, a jih imate za leto ali dve in zelo izboljšajo sladice, se splača investirati)
Za tropski preliv
- Manjša banana, olupljena, narezana
- Zelo zrel mango, olupljen, narezan
- Filirana* pomaranča (filirana zato, da ne čutite žilici, ki jih tudi mikser ne zdrobijo, ni pa tragično, če kar pustite)
- Filirana mandarina
- 2 žlici sladke smetane.
Postopek
- Sladko smetano in mleko počasi zagrejete (ne sme zavreti)
- Dodate belo čokolado v koščkih in amaretto
- Vmešate agar agar, da nastane lepa gladka tekočina
- Vlijete v kozarce ali modelčke za panna cotto ali mafine ali kar v navaden pleh za sladice, pa potem režete vsakemu posebej
- Hranite v hladilniku za vsak 4 ure, najbolje čez noč
- Vse zrezano sadje date v mikser in miksate do gladkega, če je pregosto, dodate žlico ali dve sladke smetane
- Panna cotto obrnete iz modelčka in prelijete s tropskim prelivom. Če je v kozarcu, pa kar prelijete čez
- Na vrh date drobljene mandlje ali pistacije.
* Filirano pomarančo uporabite tudi za sadno solato ali kako drugo sladico, saj bo veliko bolj okusna. Postopek traja 3 minute in ni zahteven: z nožem obrežete lupino od zgoraj navzdol, da poberete vso belo plast. Zarežete v vsako rezino, kjer je žilica in po dolžini odrežete, tako da dobite gladke krhlje.