Star izrek, ki ga uporabljajo tudi drugi narodi, si lahko razlagamo vsaj na dva načina. Ko se približuje Valentinovo, ta izrek slišimo še večkrat.
Prva razlaga je ta, da vzljubimo nekoga, ki nam dobro skuha, ne zaradi sestavin, temveč zaradi ljubezni, vložene v pripravo jedi. In druga: obstajajo jedi, ki vzpodbujajo ljubezenska čustva. Obe razlagi sta pravilni in govorita o lepih stvareh.
Rek »Ljubezen gre skozi želodec« v drugih jezikih: Liebe geht durch den Magen (nemško), Láska prochází žaludkem (češko) in A férfiembert a gyomrán keresztül lehet megfogni (madžarsko).
Hrana, ki spodbuja ljubezenska čustva in strasti:
- Avokado je poln vitaminov in antioksidantov, ki pospešujejo pretok krvi v telesu.
- Beluši: o posebnih učinkih so pisali že v 19. stoletju. Ženinom so na poročni slovesnosti postregli s tremi jedmi iz belušev.
- Kaviar: skrivnost kaviarja je v cinku, ki spodbuja nastajanje testosterona.
- Ostrige: nežna tekstura uvršča surove ostrige v vrh erotičnih jedi.
- Penina / šampanjec: pijača, ki ponuja užitek, razkošje in dobro razpoloženje.
- Tartufi: čuten, zemeljski vonj teh redkih gob vznemirja vsa čutila.
- Čebula in česen: sta polna presenetljivih učinkovin. V Franciji so mladoporočencema jutro po poroki postregli z znamenito francosko čebulno juho.
- Čokolada: že Casanova je poveličeval moč čistega kakavovega napitka, ki je bil nekoč v nekaterih samostanih celo prepovedan.
- Granatna jabolka, jagode in maline: opevajo kot enega najbolj senzualnih sadežev.
Priporočilo: Karkoli kuhate, kuhajte z ljubeznijo.