Kikladski piščanec z zelenjavo iz pečice – Kotopoulo ladero
Kikladi – Cycladic je skupina 56 grških otokov v Egejskem morju, katerih kultura je znana že več kot 4.000 let. Sonce sije tu skoraj 300 dni v letu, čudovite plaže, snežno bele fasade hiš s pisanimi vrati, pisane vetrnice, majhne cerkvice… Po grški mitologiji, je grški bog morja Poseidon, v jezi spremenil kikladske nimfe v otoke.
Zahtevnost: enostavno
Čas priprave: 30 min priprave, 30 min peke
Sestavine za 6 oseb:
- En piščanec, razrezan ali 6 beder
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 čebula, 1 česen
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 500 gr fižola, lahko tudi nekaj čičerike
- 300 gr graha
- 2 korenčka, razrezanega na kolobarje
- 4 paradižniki ali konzerva paradižnikov
- 2 žlici peteršilja, narezanega
- Sol, poper, timijan, origano
Priprava:
- Zagrejemo olje v ponvi
- Piščanca posolimo, popramo, dodamo začimbe, meso popečemo iz obeh strani, da je zlato rjavo, 6 – 8 minut
- Meso damo na krožnik in v isti posodi popečemo čebulo, ca 5 min
- Dodamo česen in vso zelenjavo, pečemo 10 min
- Dodamo mezgo in paradižnike
- Posolimo, popramo
- Dodamo piščanca in damo vse skupaj v pečico za ca 30 min
- Ko je meso pečeno, posujemo s peteršiljem.