Novoletne jedi in navade različnih narodov

Različni narodi imamo različne običaje nasploh v življenju, različne pa so tudi jedi in navade ob Novoletnem praznovanju.

Letos nismo in očitno še nekaj časa ne bomo prav veliko potovali. Lahko pa potujemo v mislih, se spominjamo krajev, kjer smo nekoč bili ali jih želimo obiskati. V teh dneh, ko smo itak večinoma doma in kuhamo najrazličnejše jedi, lahko pripravimo tudi jedi nam drage dežele. Zbrala sem nekaj tipičnih novoletnih jedi iz različnih dežel.

Na splošno velja, da je za Silvestrovo bolje jesti svinjino, saj pujsi z rilcem rinejo naprej. Menda pa za Novo leto ni dobro jesti kakršnekoli perutnine, saj le-ta z nogami brska in koplje nazaj. Enako se je bolje izogniti jastogu, ki plava vzvratno.  

Španski običaj iz poznega 19. st., ki pravi, da je treba opolnoči pojesti 12 grozdnih jagod, ki simbolizirajo mesece v letu, še vedno velja. Ob vsaki jagodi, si za vsak mesec nekaj zaželijo. Ne vem pa, če enako velja za vinske kapljice. Menda pride sreča bolj zagotovo z grozdnimi jagodami.

V severno ameriških državah pripravljajo Črnooki fižol, ki ga postrežejo skupaj s šunko, slanino, dimljeno šunko ipd.

Na Japonskem se jedo Soba rezanci, ki so z enolončnico Ramen postali poznani po celem svetu. V osnovi so narejeni iz ajdove moke in vode. A ker ajdova moka nima glutena, jih ni enostavno pripraviti. Drugod jih za domače recepte in zdrave jedce, običajno mešajo s pšenično moko. Običaj menda izvira iz 13. st.,  gladki rezanci pa naj bi nas gladko ponesli iz starega v novo leto. Prinašajo moč in odpornost, ki nas bo spremljala celo leto.

V Turčiji velja navada, da se ob polnoči z vso močjo vrže na prag hiše granatno jabolko. Več zrnc, ki prinašajo blaginjo in plodnost, kot se pokaže, več bo sreče v naslednjem letu.

V Grčiji pripravljajo preprost pomarančni kolač Vasilopita, v katerega med peko skrijejo zlat kovanec, menda pa velja tudi navaden. Kolač se na novega leta dan razreže med družinskimi člani in tisti, ki dobi kovanec, bo imel srečo celo leto.

V Italiji pripravljajo različne novoletne jedi po regijah. Tudi novoletno večerjo imenujejo različno:  Vigilia, Capodanno ali Festa di San Silvestro, vedno pa je sestavljena iz več hodov in traja več ur. Novoletne jedi vključujejo:

  • Lečo, ki se pripravi samostojno ali pa doda drugim jedem na različne načine; oblika zelene leče spominja na kovance, zato prinaša blagostanje. Velikokrat jo postrežejo s klobasicami Cotechino
  • Cotechino klobasice iz svinjine in masti izvirajo iz Modene, ki leži v pokrajini Emilia Romagna. Postrežejo jo popečeno, narezano na kolobarčke z zeleno lečo
  • Zampone so s svinjskim mesom in začimbami polnjene svinjske nogice, ki se skuhajo ali popečejo in postrežejo z lečo
  • Risotto in bianco – riž na belo, ki se pripravlja v pokrajinah Piemonte in Friuli. S kuhanjem se riž veča in s tem tudi blagostanje v novem letu
  • V pokrajini Emilia Romagna pripravljajo tortelline ali capellette v bogati juhi. Capodanno pomeni »glava leta«, capelletti pa predstavljajo majhne glave, zato je to primerna jed, s katero zaključimo staro in začnemo novo leto
  • Veneziana ali Pandoro je sladek kruh, prelit s saldkornim prelivom in mandlji. Je podoben kot Panettone, le da je brez suhega sadja. Je odličen za namakanje v vroči čokoladi
  • Panettone je izjemno bogat, mehak in dišeč božični kruh, ki ga jedo tudi za Silvestrovo. Domača priprava je kar zahtevna, terja veliko časa in nekaj izkušenj. Večinoma ga Italijani kar kupijo.

V Nigeriji je za praznike razširjeno jesti lečo in ribjo juho, nikakor pa ne perutnine, kar prinaša nesrečo za celo leto.

Na Nizozemskem, zlasti v Amsterdamu so za Novoleto popularne oliebollen, v posebnih vozičkih ocvrte vroče oljne kroglice oz. krofki, ki jim dodajo ribez in rozine. Če prav razumem, so to naše miške.

Na sliki: Vasilopita Akisa Petrezikisa

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom