Zelenjavni zavitek
Zelenjavni zavitek je odlična možnost, da pospravite hladilnik in porabite vso zelenjavo, ki se vam je med tednom nabrala. Je zelo dobra jed in enostavna za pripraviti.
Zahtevnost: enostavna
Čas priprave: 20 min 30 min peke v pečici
Sestavine za 4 osebe:
- 1 kos listnatega testa, najbolje tisto, ki ni zmrznjeno in je ovito v papir, v katerem jo lahko spečete
- 3 veliki naribani korenčki
- 1 – 2 stebla zelene
- 1 por, bel in rahlo zelen del
- 200 gr zamrznjenega graha ali druge zelenjave: brokoli, brstični ohrovt, zelje, blitva…
- 100 gr sira za ribanje ali mocarele ali feta sira
- 1 kisla smetana, ca 200 gr
- Olje, sol, poper, timijan, origano
- 2 jajci
Postopek:
- Vso zelenjavo operemo in olupimo
- Naribamo korenčke, na kolobarčke narežemo por in stebla zelene
- V ponev damo malo oljčnega olja in vso zelenjavo, da se malo popeče, ca 7 min, dodamo sol, poper in začimbe. Damo na stran, da se skoraj ohladi, vmešamo razžvrkljano jajce
- Pripravimo pekač za peko in pečico nastavimo na 180 st
- Razvijemo testo, če je bilo prej zvito in ga premažemo s kislo smetano
- Na testo nadevamo ohlajeno zelenjavo
- Naribamo sir ali natrgamo mocarelo
- Testo zvijemo po dolgem in damo v pekač kar v papirju, v katerem je bilo
- Razžvrkljamo jajce in s čopičem premažemo cel zavitek
- Pečemo 35 – 40 min. Pred rezanjem pustimo, da se za 5 – 10 min ohladi, da ga lažje režemo.
- Postrežemo samo ali z mesno prilogo, solato.