Je en izmed najstarejših italijanskih jedi, ki izvira iz Siene. Včasih se je pripravljal za praznike, saj je bogat in sladek.
Nekateri pravijo, da obstaja recept iz 1205, najden v samostanu Montecelso, kjer piše tudi, da morajo kmetje plačati davek v obliki medenega poprnega kolača kot davek redovnicam. Kolač je zaradi svojih takrat dragih sestavin, bil privilegij bogatih.
Po drugi legendi je mladenič iz bogate družine Nicoló Salimbeni obžaloval svoj slog lahkotnega življenja, zato je premoženje, vključno z zbirko začimb in receptom za Panforte, podaril eni izmed redovnic v Montecelsu.
V Sieni je tej sladici posvečen tudi Museo di Panforte di Siena. Kolač prodajajo v veliko slaščičarnah v Sieni.
Spodnji recept je tisti, ki ga uporabljam, lahko pa ga nadomestite z drugimi vrstami kandiranega sadja in oreščkov.
Zahtevnost: enostavna
Priprava: 30 min, peka 20 min
Sestavine:
- 3 beljaki
- 3 žlice medu
- 100 gr mletih mandljev
- 100 gr mletih lešnikov
- 100 gr mletih orehov
- 3 žlice mandljevega likerja Amaretto
- 2 žlici kandiranega sadja, najbolje pomaranča
- 150 gr čokolade zdrobljene na koščke
- 100 gr masla
- 50 gr sladkorja
- 3 rumenjaki
- 80 gr moke, pol žličke sode bikarbone ali pecilnega praška
- Žlička cimeta
- Pol žličke koriandra in ingverja
- Malo muškatnega oreščka in nageljnovih žbic.
- 2 žlici mleka za topljenje čokolade
Priprava:
- Mandlje in lešnike popečemo v pečici 15 min na 150 st. Lešnike olupimo.
- Mandlje, lešnike in orehe narežemo na pol ali četrtine z nožem na deski (ne zmeljemo)
- Rumenjake zmešamo z maslom, da se speni – v večji posodi, ker bomo vse dodajali v to maso
- Beljake stepemo s sladkorjem
- Čokolado, mleko in amaretto v posodi nad paro zagrejemo, da se čokolada lepo stopi
- V maso z rumenjaki damo stopljeno čokolado, vse začimbe in oreščke. Lepo premešamo.
- Moko presejemo in dodamo s sodo bikarbono v čokoladno maso
- Na rahlo vmešamo stepene beljake.
- Pečemo v pečici 20 – 30 min.
- Ko se kolač ohladi, posujemo s sladkorjem v prahu. Lahko pa tudi ne, saj je kolač zelo sladek.