Tradicionalna francoska sladica ne pomeni, da dobiš klofuto, tako se pač imenuje. Je zelo enostavna za pripravo in primerna tudi za tiste, ki nikoli ne pečete. Jemo jo lahko kar z žlico iz pekača. Moke je zelo malo, lahko jo nadomestimo z brezglutensko.
Zahtevnost: enostavno
Čas priprave: mariniranje češenj – počivajo 2 uri, priprava 10 min, peka 45 – 50 min. Torej se morate lotiti sladice vsaj 3 ure pred prihodom gostov. Vmes lahko skuhate še celo večerjo… Pečeno sladico pustite vsaj 30 min pri miru, da se učvrsti. Vedno na sredi malo upade – tako mora biti.
Uporabite lahko en manjši pekač ca 20 x 15 cm ali več manjših.
Sestavine:
- 500 gr opranih, posušenih (v papirni brisači) češenj
- 2 žlici maraskina ali višnjevega likerja
- 2 žlici sladkorja za višnje
- 2 jajci + 1 rumenjak
- 100 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- 50 gr sladkorja
- Vanilin strok ali ekstrakt
- 1 žlica višnjevega likerja
- 2 žlici moke
- 50 gr stopljenega masla + malo masla za namaz pekača
- Ščepec soli
Priprava:
- Češnje operemo, posušimo v papirni brisački, razkoščičimo
- Češnje prelijemo z maraskinom ali višnjevim likerjem in dodamo 2 žlici sladkorja. Premešamo pustimo 2 uri v hladilniku, da se dobro prepoji
- Jajci in rumenjak, ščepec soli, sladkor in vse ostale sestavine s metlico stepemo, moko dodamo na koncu, dobro stepemo (ne z električnim mešalcem)
- Maso prelijemo čez cedilo, da ni ostankov kakih bunkic
- Pekač velikosti 20 x 15 (približno) dobro premažemo z maslom in posujemo s sladkorjem
- Dno pekača posujemo s češnjami in prelijemo z jajčno maso
- V ogreti pečici na 180 st pečemo 45 – 50 min
- Ko damo iz pečice, pustimo, da malo stoji, da se učvrsti (ko damo iz pečice je skoraj tekoča masa). Posujemo rahlo z mletim sladkorjem. Pojemo lahko mlačno ali hladno.