Češnjev klofutis – Cherry Clafoutis

Tradicionalna francoska sladica ne pomeni, da dobiš klofuto, tako se pač imenuje. Je zelo enostavna za pripravo in primerna tudi za tiste, ki nikoli ne pečete. Jemo jo lahko kar z žlico iz pekača. Moke je zelo malo, lahko jo nadomestimo z brezglutensko.

Zahtevnost: enostavno

Čas priprave: mariniranje češenj  – počivajo 2 uri, priprava 10 min, peka 45 – 50 min. Torej se morate lotiti sladice vsaj 3 ure pred prihodom gostov. Vmes lahko skuhate še celo večerjo… Pečeno sladico pustite vsaj 30 min pri miru, da se učvrsti. Vedno na sredi malo upade – tako mora biti.

Uporabite lahko en  manjši pekač ca 20 x 15 cm ali več manjših.

Sestavine:

  • 500 gr opranih, posušenih (v papirni brisači) češenj
  • 2 žlici maraskina ali višnjevega likerja
  • 2 žlici sladkorja za višnje
  • 2 jajci + 1 rumenjak
  • 100 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 50 gr sladkorja
  • Vanilin strok ali ekstrakt
  • 1 žlica višnjevega likerja
  • 2 žlici moke
  • 50 gr stopljenega masla + malo masla za namaz pekača
  • Ščepec soli

Priprava:

  1. Češnje operemo, posušimo v papirni brisački, razkoščičimo
  2. Češnje prelijemo z maraskinom ali višnjevim likerjem in dodamo 2 žlici sladkorja. Premešamo pustimo 2 uri v hladilniku, da se dobro prepoji
  3. Jajci in rumenjak, ščepec soli, sladkor in vse ostale sestavine s metlico stepemo, moko dodamo na koncu, dobro stepemo (ne z električnim mešalcem)
  4. Maso prelijemo čez cedilo, da ni ostankov kakih bunkic
  5. Pekač velikosti 20 x 15 (približno) dobro premažemo z maslom in posujemo s sladkorjem
  6. Dno pekača posujemo s češnjami in prelijemo z jajčno maso
  7. V ogreti pečici na 180 st pečemo 45 – 50 min
  8. Ko damo iz pečice, pustimo, da malo stoji, da se učvrsti (ko damo iz pečice je skoraj tekoča masa). Posujemo rahlo z mletim sladkorjem. Pojemo lahko mlačno ali hladno.
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom