Čokoladno kavna sladica, ki jo pripravimo brez moke, je lahka, ne zelo sladka in enostavna za pripravo. Prava za nedeljsko popoldansko kavo.
Zahtevnost: enostavno +
Čas priprave: testo 15 min + 10 min peke, krema 15 min + 30 min ohlajanje.
Sestavine v največjem nizkem pekaču za pečice (običajno je v vsaki pečici)
Za testo:
- 6 jajc, ločeno beljaki in rumenjaki
- 85 gr masla
- 100 gr čokolade v lističih ali drobno sekljane
- 20 gr sladkorja za rumenjake + 80 gr za beljake
- 6 gr kakava
- 1 – 2 žlici moke ali mandljeve moke (opcijsko)
- Ščepec soli za beljake
Za kremo:
- 300 ml sladke smetane za stepanje
- 75 ml mleka
- 10 gr zrnc kave (ali instant kave)
- 130 gr čokolade
- 25 gr sladkorja
Priprava testa:
- Največji nizek pekač za pečico malo namažemo z maslom in čez celo damo peki papir
- Ločimo beljake in rumenjake v dve skledi
- V posodo nad soparo (lonec, v katerem vre voda) damo zdrobljeno čokolado in maslo, mešamo, da ni več grudic. Damo na stran
- Beljakom dodamo sol in stepemo v trdo. Počasi dodajamo 80 gr sladkorja in miksamo, da se delajo trdi vršički na beljaku
- Pečico zagrejemo na 180 st
- Rumenjake miksamo z 20 gr sladkorja in dodamo čez cedilo presejan kakav, miksamo ca 5 min
- V rumenjakovo maso počasi vlivamo stopljeno čokolado in maslo in na hitro zmešamo
- Postopoma dodajamo beljake, ne miksamo, ampak s slaščičarsko lopatico vmešavamo in obračamo, da je gladko
- Maso vlijemo na pekač, lepo poravnamo tudi ob robovih
- Damo v pečico na srednjo višino in pečemo 10 – 12 min
- Pečeno damo iz pečice in pustimo, da se ohladi
- Ko je testo hladno, po robu odrežemo, da dobimo lepe gladke robove. Razrežemo pravokotnik na tri enake dele (zmerimo z metrom)
- Prvi del damo na podstavek in ga premažemo z eno tretjino kreme, položimo drugi del na kremo, spet premažemo s kremo, položimo tretji del in po zgornjem delu premažemo z zadnjo tretjino kreme. Po stranskih stranicah ne mažemo
- Z nožem previdno obrežemo vse robove, da dobimo lepe gladke enakomerne robove. Po vrhu posujemo s koščki čokolade (kos čokolade strgamo z nožem)
Priprava kreme:
- V mleku 30 min kuhamo kavna zrna (najnižja temperatura). Če nimamo zrn lahko dodamo kar instant kavo 2 – 3 žličke, potem ni treba tako dolgo kuhati
- Zdrobljeno čokolado prelijemo z vročim mlekom in pustimo 3 min, da se stopi. Če se ne stopi popolnoma, malo premešamo, če še ni gladko, damo posodico v drugo posodo s toplo vodo in mešamo, da se stopi.
- Na kratko zmiksamo smetano in sladkor (da je še tekoče) in v smetano vlivamo še vročo čokolado. Ves čas miksamo, da se sproti hladi in se strjuje. Nastane krema
- Pripravljeno kremo damo za vsaj 30 min v hladilnik
- Z ohlajeno kremo premažemo 3 plasti testa po zgornjem opisu. Damo še za nekaj časa v hladilnik ali pa kar pojemo.