Čokoladno kavna sladica brez moke

Čokoladno kavna sladica, ki jo pripravimo brez moke, je lahka, ne zelo sladka in enostavna za pripravo. Prava za nedeljsko popoldansko kavo.

Zahtevnost: enostavno +

Čas priprave: testo 15 min + 10 min peke, krema 15 min + 30 min ohlajanje.

Sestavine v največjem nizkem pekaču za pečice (običajno je v vsaki pečici)

Za testo:

  • 6 jajc, ločeno beljaki in rumenjaki
  • 85 gr masla
  • 100 gr čokolade v lističih ali drobno sekljane
  • 20 gr sladkorja za rumenjake + 80 gr za beljake
  • 6 gr kakava
  • 1 – 2 žlici moke ali mandljeve moke (opcijsko)
  • Ščepec soli za beljake

Za kremo:

  • 300 ml sladke smetane za stepanje
  • 75 ml mleka
  • 10 gr zrnc kave (ali instant kave)
  • 130 gr čokolade
  • 25 gr sladkorja

Priprava testa:

  1. Največji nizek pekač za pečico malo namažemo z maslom in čez celo damo peki papir
  2. Ločimo beljake in rumenjake v dve skledi
  3. V posodo nad soparo (lonec, v katerem vre voda) damo zdrobljeno čokolado in maslo, mešamo, da ni več grudic. Damo na stran
  4. Beljakom dodamo sol in stepemo v trdo. Počasi dodajamo 80 gr sladkorja in miksamo, da se delajo trdi vršički na beljaku
  5. Pečico zagrejemo na 180 st
  6. Rumenjake miksamo z 20 gr sladkorja in dodamo čez cedilo presejan kakav, miksamo ca 5 min
  7. V rumenjakovo maso počasi vlivamo stopljeno čokolado in maslo in na hitro zmešamo
  8. Postopoma dodajamo beljake, ne miksamo, ampak s slaščičarsko lopatico vmešavamo in obračamo, da je gladko
  9. Maso vlijemo na pekač, lepo poravnamo tudi ob robovih
  10. Damo v pečico na srednjo višino in pečemo 10 – 12 min
  11. Pečeno damo iz pečice in pustimo, da se ohladi
  12. Ko je testo hladno, po robu odrežemo, da dobimo lepe gladke robove. Razrežemo pravokotnik na tri enake dele (zmerimo z metrom)
  13. Prvi del damo na podstavek in ga premažemo z eno tretjino kreme, položimo drugi del na kremo, spet premažemo s kremo, položimo tretji del in po zgornjem delu premažemo z zadnjo tretjino kreme. Po stranskih stranicah ne mažemo
  14. Z nožem previdno obrežemo vse robove, da dobimo lepe gladke enakomerne robove. Po vrhu posujemo s koščki čokolade (kos čokolade strgamo z nožem)

Priprava kreme:

  1. V mleku 30 min kuhamo kavna zrna (najnižja temperatura). Če nimamo zrn lahko dodamo kar instant kavo  2 – 3 žličke, potem ni treba tako dolgo kuhati
  2. Zdrobljeno čokolado prelijemo z vročim mlekom in pustimo 3 min, da se stopi. Če se ne stopi popolnoma, malo premešamo, če še ni gladko, damo posodico v drugo posodo s toplo vodo in mešamo, da se stopi.
  3. Na kratko zmiksamo smetano in sladkor (da je še tekoče) in v smetano vlivamo še vročo čokolado. Ves čas miksamo, da se sproti hladi in se strjuje. Nastane krema
  4. Pripravljeno kremo damo za vsaj 30  min v hladilnik
  5. Z ohlajeno kremo premažemo 3 plasti testa po zgornjem opisu. Damo še za nekaj časa v hladilnik ali pa kar pojemo.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom