Ta okusna in bogata juha je kot nalašč za nedeljsko družinsko srečanje, narejena iz dobre piščančje ali zelenjavne osnove z mini mesnimi cmočki. Recept sem našla v knjigi Sopranovih receptov (verjetno se spomnite kultne nadaljevanke o italijanski mafiji, kjer se je tudi veliko jedlo). Če delate juho iz zelenjavne osnove in brez cmočkov, je primerna tudi za vegetarijance.
Zahtevnost: srednja
Čas priprave: 1 uro, kuhanje 1 uro
Za pripravo juhe potrebujete dobro piščančjo osnovo, ki jo pripravite iz piščančjega hrbta, perutničk, zelenjave, kot: korenček, zelena, cvetača, brokoli, čebula… Vse skupaj damo v lonec z vodo in kuhamo lahko že en dan prej, ca. 1,5 ure. Lahko pa osnovo nadomestite z jušno kocko, a jih date dvojno merico, da ima res okus.
Sestavine za mesne jušne cmočke:
- 350 gr mlete govedine (lahko tudi mešano)
- 3 žlice drobno narezanega svežega drobnjaka (če date suh, je dovolj 2)
- 2 čajni žlički na drobno narezanega žajblja (če je suh, malo manj)
- 2 stroka drobno nasekljanega česna
- 1 jajce
- 100 gr parmezana
- 100 gr drobtin
- 1/3 žličke soli
Priprava:
- Vse sestavine za mesne kroglice dobro premešamo z roko. Pustimo 30 min, da se okusi prepojijo
- Z roko oblikujemo mini kroglice ca. 1 cm premera
- V pekač damo peki papir in nanj polagamo kroglice
- Kroglice spečemo v zagreti pečici na 180 st. 15 – 18 min
- Kroglice bomo dali v juho, ko bo ta skoraj kuhana.
Sestavine za juho:
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 srednje velika bela čebula
- 2 večja korenčka
- 2 stebla zelene
- Lahko malo brokolija in cvetače, graha, če imate doma, ni pa nujno, v osnovi je brez
- 1,3 lit piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 0,5 lit vode (približno, lahko tudi malo več)
- 100 ml suhega belega vina (ni nujno, je pa dobro)
- 1 lovorjev list
- ½ žlice soli (po okusu)
- ¼ žličke popra
- 100 gr sveže mlade špinače
- 1 pest najbolj drobnih testenin, kar jih najdete v trgovini. A bodite pozorni, kuhane so v par minutah.
Priprava:
- Drobno sesekljamo čebulo, na majhne kocke narežemo korenček, zeleno in drugo zelenjavo, če jo bomo dodali
- Na oljčnem olju počasi dušimo čebulo, ca 5 min, dodamo ostalo zelenjavo in med mešanjem počasi dušimo, da lepo zadiši
- Dolijemo vino, počakamo 5 min med mešanjem, da vino izhlapi
- Dodamo jušno osnovo, vodo, lovor, sol in poper in kuhamo ca 40 min
- Dodamo testenine in na rahli toploti kuhamo par minut
- Dodamo mesne cmočke, kuhamo še 5 minut
- Dodamo špinačne liste in ne kuhamo več. Lahko naribamo malo parmezana.