Italijanska poročna juha

Ta okusna in bogata juha je kot nalašč za nedeljsko družinsko srečanje, narejena iz dobre piščančje ali zelenjavne osnove z mini mesnimi cmočki. Recept sem našla v knjigi Sopranovih receptov (verjetno se spomnite kultne nadaljevanke o italijanski mafiji, kjer se je tudi veliko jedlo). Če delate juho iz zelenjavne osnove in brez cmočkov, je primerna tudi za vegetarijance.

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 1 uro, kuhanje 1 uro

Za pripravo juhe potrebujete dobro piščančjo osnovo, ki jo pripravite iz piščančjega hrbta, perutničk, zelenjave, kot: korenček, zelena, cvetača, brokoli, čebula… Vse skupaj damo v lonec z vodo in kuhamo lahko že en dan prej, ca. 1,5 ure. Lahko pa osnovo nadomestite z jušno kocko, a jih date dvojno merico, da ima res okus.

Sestavine za mesne jušne cmočke:

  • 350 gr mlete govedine (lahko tudi mešano)
  • 3 žlice drobno narezanega svežega drobnjaka (če date suh, je dovolj 2)
  • 2 čajni žlički na drobno narezanega žajblja (če je suh, malo manj)
  • 2 stroka drobno nasekljanega česna
  • 1 jajce
  • 100 gr parmezana
  • 100 gr drobtin
  • 1/3 žličke soli

Priprava:

  1. Vse sestavine za mesne kroglice dobro premešamo z roko. Pustimo 30 min, da se okusi prepojijo
  2. Z roko oblikujemo mini kroglice ca. 1 cm premera
  3. V pekač damo peki papir in nanj polagamo kroglice
  4. Kroglice spečemo v zagreti pečici na 180 st. 15 – 18 min
  5. Kroglice bomo dali v juho, ko bo ta skoraj kuhana.

Sestavine za juho:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 srednje velika bela čebula
  • 2 večja korenčka
  • 2 stebla zelene
  • Lahko malo brokolija in cvetače, graha, če imate doma, ni pa nujno, v osnovi je brez
  • 1,3 lit piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 0,5 lit vode (približno, lahko tudi malo več)
  • 100 ml suhega belega vina (ni nujno, je pa dobro)
  • 1 lovorjev list
  • ½ žlice soli (po okusu)
  • ¼ žličke popra
  • 100 gr sveže mlade špinače
  • 1 pest najbolj drobnih testenin, kar jih najdete v trgovini. A bodite pozorni, kuhane so v par minutah.

Priprava:

  1. Drobno sesekljamo čebulo, na majhne kocke narežemo korenček, zeleno in drugo zelenjavo, če jo bomo dodali
  2. Na oljčnem olju počasi dušimo čebulo, ca 5 min, dodamo ostalo zelenjavo in med mešanjem počasi dušimo, da lepo zadiši
  3. Dolijemo vino, počakamo 5 min med mešanjem, da vino izhlapi
  4. Dodamo jušno osnovo, vodo, lovor, sol in poper in kuhamo ca 40 min
  5. Dodamo testenine in na rahli toploti kuhamo par minut
  6. Dodamo mesne cmočke, kuhamo še 5 minut
  7. Dodamo špinačne liste in ne kuhamo več. Lahko naribamo malo parmezana.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom