Bovški krafi

Tradicionalna sladica iz Posočja brez jajc in mleka. Neverjetno, kako dobro so se v teh revnih krajih, nekoč znašle gospodinje, ki so pripravile te posebne krafe iz poparjene moke in soli. Nadev je v originalu pripravljen iz posušenih krhljev omedenih hrušk tepk, po bovško “kloc”.

Ker hruške še niso zrele, suhih pa na Bovškem nisem mogla najti (zelo malo jih je, zato jih tisti, ki bovške krafe delajo, čuvajo zase). Nadev sem naredila iz domačih suhih sliv in jabolk.

Zahtevnost: srednje

Čas priprave: 2 uri

Sestavine

Za testo:

  • 400 gr ostre moke
  • 4 dl vrele vode
  • 1 žlica olja
  • Ščepec soli

Za pravi hruškov nadev:

  • 200 gr posušenih kloc – hrušk tepk
  • 70 gr sladkorja
  • Cimet in vanilin sladkor
  • 30 gr piškotov
  • 50 gr rozin, namočenih v rum
  • Čežana iz 2 jabolk
  • Cimet in vanilin sladkor

Moj nadev brez hrušk:

  • 150 gr domačih suhih sliv brez koščic
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici medu
  • 100 gr mletih lešnikov
  • 30 gr piškotov
  • 50 gr rozin
  • 50 hr suhih jabolčnih krhljev
  • Čežana iz večjega jabolka ali dveh manjših
  • Cimet in vanilin sladkor

Priprava mojega nadeva:

  1. Moko v posodi prelijemo z vrelo vodo, dodamo sol in olje
  2. Zamesimo in pustimo ca 30 min, da odleži
  3. Za nadev damo rozine in suhe slive v rum, da se zmehčajo
  4. Jabočne krhlje prelijemo z vrelo vodo, da se zmehčajo in jih narežemo
  5. Jabolko olupimo, narežemo na manjše kocke in skuhamo čežano
  6. Piškote zdrobimo
  7. V blender damo namočene rozine in jabolčne krhlje, zmeljemo. Dodamo jabolčno čežano in vse ostale sestavine
  8. Testo razvaljamo in naredimo kroge premera ca 8 – 10 cm. Na sredo vsakega kroga damo žlico nadeva. Na značilen način z upogibanjem zavijemo zgornji rob vsakega krafa
  9. Krafe damo kuhati v vrelo vodo za nekaj minut. Ko pridejo na površje, so kuhani
  10. Kuhane krafe prelijemo z vročim maslom in rahlo posladkamo.
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom