Frika ali t’minski brunch

Frika je jed, ki se pripravi iz popečenega krompirja, jajc in sira Tolminca. T’minska frika pa samo iz krompirja in sira Tolminca. Ker je jed zelo izdatna, sem jo poimenovala kar t’minski brunch.

Izvira iz sosednje Furlanije, kjer ji rečejo frico. Valentin Vodnik pa jo je kot jed s krompirjem in sirom predstavil v svojih Kuharskih bukvah leta 1799. Pripravlja se na različne načine, v Kobaridu s slano skuto, v Drežnici z dodatkom kopriv in rmana, na Bovškem pa so jo pripravljali iz polente, zaseke, ocvirkov in ovčjega sira. Dodajajo tudi slanino, klobase, zelišča…

Frika z jajci

Priprava: 20 min

Zahtevnost: enostavna

Sestavine za srednje lačnega jedca:

  • 2 jajci
  • 10 dag naribanega sira Tolminc
  • 2 manjša olupljena krompirja
  • Mast ali ghi maslo za peko
  • Malo drobnjaka za osvežitev, sol, poper

Lahko dodate še slanino, pa popečene gobice bi bile tudi okusne.

Priprava:

  1. Naribamo sir
  2. Jajca razžvrkljamo, malo posolimo in popramo
  3. Olupimo 2 manjša krompirja in jih narežemo na tanke lističe
  4. V ponvi raztopimo mast ali maslo in razporedimo krompirjeve lističe. Pečemo par minut, da se lepo zapeče – porjavi.
  5. Krompir obrnemo, da se popeče še iz druge strani (1 minutka)
  6. Razžvrkljana jajca in sir polijemo čez krompir in pečemo ca 3 minute na malo več kot srednjem ognju (8 od 10)
  7. Ko je na dnu masa lepo zapečena, z lopatko previdno obrnemo friko na drugo stran in jo popečemo še ca 2 minuti. Če jo pokrijemo s pokrovko, se bo lepše zapekla.

Zraven paše dober domač kruh, če tega ni, pa tudi na maslu popečen toast. Zagotovljeno ne boste lačni še vsaj 3 – 4 ure, ker je jed zelo izdatna.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom