Telečja obara

Obara ali ajmoht je juhi podobna slovenska narodna jed. To samostojna jed – enolončnico lahko pripravimo iz različnih vrst mesa: telečje, piščančje, zajčje, kozličkovo… in dodaja zelenjava: korenček, koleraba, zelena, grah in krompir.

Čas priprave: 1 ura priprave, 2 uri kuhanja

Zahtevnost: enostavna

Sestavine za 4 – 5 oseb:

  • 75 dag teletine (vrat, prsi ali pleče)
  • 1 večja  ali dve manjši čebuli, še bolje nekaj šalotk
  • stebelna zelena
  • 150 gr graha, svežega ali zamrznjenega
  • 2 manjša ali en večji korenček
  • 2 krompirja
  • 1 žlica moke in malo masla
  • sol, poper
  • lovorjev list
  • majaron
  • 1 dl vina
  • malo oljčnega olja za podlago  

    Priprava:
  1. Skuhamo govejo jušno osnovo, če je nimamo v hladilniku. Bistvo dobre jušne osnove so kosti, ki jih mora biti dovolj, in zelenjave. Soljenje ni potrebno, saj solimo jed.
  2. Telečje meso razrežemo na koščke in popečemo na maslu
  3. Čebulo drobno nasekljamo, na kolobarje narežemo korenček in stebelno zeleno
  4. Na olju počasi popečemo čebulo, da postekleni, dodamo korenček, zeleno in svež grah. Če je grah zamrznjen, ga dodamo na koncu. Sotiramo 10 min, dodamo vino in kuhamo, dokler vino ne izhlapi
  5. Odcedimo jušno osnovo, zelenjavo in kosti odvržemo
  6. Iz masla in moke naredimo kroglice in jih damo v jušno osnovo, da se stopi
  7. Z jušno osnovo zalijemo čebulo in zelenjavo, dodamo popečeno meso in kuhamo eno uro
  8. Olupimo in na manjše kocke narežemo krompir in dodamo v lonec
  9. Dodamo še zamrznjen grah in kuhamo ca 50 min, da je krompir kuhan.
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom